Podijeli članak

Izložbom hrvatskog slikara Vlaha Bukovca u prepunoj galeriji „Aluminij“ u Mostaru je  otvoreno ovogodišnje izdanje Mostarskog proljeća – 21. Dani Matice hrvatske“, koje će oživjeti kulturnu scene grada na Neretvi i čitave Hercegovine na dva mjeseca.

Uz prigodnu svečanost izložbu i tradicionalnu manifestaciju otvorio je predsjednik HDZ-a BiH i predsjednik HNS-a , akademik Dragan Čović kazavši kako je ovo izuzetno značajna manifestacija ne samo za Mostar nego i regiju.

„Mostar je jedno gospodarsko, kulturno, sportsko i svekoliko središte naše kršne Hercegovine već stoljećima i nema veličine i velikana svjetskih razmjera iz tih područja koji nije došao u Mostar“, kazao je Čović upitavši se što bi bio Mostar bez proljeća i što bi bilo proljeće bez Matice.

Predsjednica Matice hrvatske Mostar Ljerka Ostojić je naglasila kako je i ove godine vrijedni tim Matice hrvatske Mostar pomno birao i pripremao program Mostarskog proljeća.

Zahvalivši svima koji su doprinijeli da ova manifestacija po 21 put donese kulturno proljeće u Mostar  uručila je plakete i  kristalne matice 'Vjekoslav Šutej' ministrici kulture FBiH Zori Dujmović, ministrici financija FBiH i dopredsjednici Vlade FBiH  Jelki Milićević, te dopredsjedatelju Vijeća ministara BiH i ministru financija i trezora BiH  Vjekoslavu Bevandi.

Tijekom manifestacije ljubitelji likovne umjetnosti doživjet će četiri senzacionalna događaja, a ljubitelji književnosti imat će priliku vidjeti i sresti najveće živuće dramske pisce i pjesnike kao što su Miro Gavran i Luko Paljetak te uživati u 35 različitih programa.

Na Mostarskom proljeću gostovat će i kazališta iz Zagreba, Zadra, Splita, Mostara, Sarajeva, a bit će predstavljeno i nekoliko značajnih književnih ostvarenja i djela kao što je knjiga Mile Lasića “Demokrature i neuspjele tranzicije u post – jugoslavenskim zemljama”, knjiga dr. Ive Pilara “Južnoslavensko pitanje i rat”, kao i troknjižje Josipa Muselimovića “Mostarski dragulji”, kao i njegova najnovija knjiga “Kud plovi ovaj brod”. Bit će organizirana i promocija knjiga Zlatka Dalića “Rusija naših snova” o kojoj će govoriti Miroslav Ćiro Blažević, Blaž Slišković i Anton Samovojska.

Prvi od 35 događanja je izložba velikog slikara Vlahe Bukovca u Galeriji “Aluminij” koja je svojevrstan poklon Dubrovnika Mostaru.

Kustosica izložbe Rozana Vojvoda ističe da postav pod nazivom "Portreti obitelji", čini trinaest remek-djela hrvatskog slikara, dva autoportreta njegovih kćeri i nekoliko obiteljskih fotografija.

Ona ističe da je izložba premijerno predstavljena u Novigradu, ali je u Mostaru obogaćena s još nekoliko slika koje su tada bile na posudbi u Zagrebu.

" Imamo sreću da se zaista radi na liku i djelu Vlaha Bukovca“ kazala je Vojvoda govoreći o liku i djelu  slikara  koji je kako ističe svjetski a hrvatski.

Mostarsko proljeće 21. dani Matice hrvatske održava se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH u razdoblju od 19. ožujka do 11. lipnja kad se manifestacija zatvara predstavom Mire Gavrana “Paralelni svjetovi”.


Autor: D.G./Pogled.ba