Podijeli članak

Šesnaesto izdanje Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2019.“ koji se u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar održava od 19. do 26. 4. 2019. donosi sedan najboljih predstava iz čitave regije uz bogat popratni sadržaj.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar, Almir Mujkanović je kazao kako ova manifestacije iz godine u godinu zauzima sve značajnije mjesto na kulturnoj mapi događanja u čitavoj regiji.

Uz natjecateljski program kako naglašava ovogodišnje izdanje Mostarske liske donosi i 25 različitih popratnih sadržaja, koji će kako vjeruje publici u gradu na Neretvi biti pravo osvježenje.

„Ove godine smo se fokusirali  i na razvoj publike tako da ćemo ugostiti učenike osnovnih škola i približiti im rad pozorišta, te im pokazati što se sve događa na sceni. Organizirali smo i dvije radionice koje će se održavati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače. Tim ove godine manifestacija po prvi put izlazi iz okvira prostorija Narodnog pozorišta Mostar“, kaže Mujkanović. To kako ističe  pokazuje i značajan razvoj kulturne scene.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar Emir Spahić ističe kako je ove godine  iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije pristiglo 46 predstava od kojih je  izabrano sedam najboljih, koje će sudjelovati u natjecateljskom djelu programa.

Festival će biti otvoren 19. travnja u 19 sati izložbom "Glumac lirskog treptaja" Safet Pašalić, prvi upravnik Narodnog pozorišta Mostar u foajeru NPM-a. Nakon toga, s početkom u 20 sati počinje natjecateljski program za osvajanje prestižne nagrade „Mostarska liska“ izvedbom predstave „Ime“ Matthieu Delaporte & Alexandre da La Patelliere, u režiji Admira Glamočaka u izvedbi ansambla Pozorišta mladih Sarajevo.

Druge večeri, 20. travnja na repertoaru je predstava „Zašto je poludeo gospodin R?“ Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji  Bobe Jelčića, a  u izvedbi ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Za  nedjelju, 21.travnja najavljena je predstava „Anđeli Babilona“ Mate Matišića, u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar. Za ponedjeljak 22. travnja najavljen je dolazak gostiju iz Hrvatske s predstavom „Mušica“, koja je nastala prema tekstu Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, a koju izvodi ansambl Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

Utorak, 23.travnja, rezerviran je za nastup Oxygen Production iz Sarajeva i predstavu „Narodni poslanik“ Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića. Za 24.travnja najavljen je dolazak gostiju  iz Beograda, te nastup Presek Dijagonala sa predstavom „Brak mrak“ Antonija Amurija, čiju režiju potpisuje Tea Puharić.

Zadnji dan natjecateljskog dijela 25. travnja nastupa Narodno pozorište RS iz Banja Luke s komedijom „Naši dani“ , Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.

Stručni žiri 16. međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2019“ čine: glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Senad Bašić koji će i predsjedavati Žirijem, nagrađivani bh. reditelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac Ateljea 212 Erol Kadić.

Festival će biti zatvoren 26. travnja,tradicionalnom ceremonijom dodjele nagrada i koncertom kantautora Damira Imamovića koji će biti održan u čast nagrađenima.

Autor: D.G./Pogled.ba