Podijeli članak

Knjižnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prava je riznica znanja koje je dostupno svim redovitim i izvanrednim studentima.

To je opis koji bih mogao biti za bilo koju knjižnicu neke visokoškolske ustanove. No ova mostarska knjižnica ima dušu, reći će svi koji su tragali za literaturom za svoj diplomski rad, osobito ako su imali zahtjevnu literaturu koja je teško dostupna.

„Ovo nije knjižnica gdje ćete čuti da nešto nema i da je to nemoguće naći“, kaže za Pogled.ba studentica ovog  fakulteta prilikom posudbe knjiga za svoj diplomski rad.

Savjeti za diplomski rad

Iako nije bilo u knjižnici literature koja joj treba za diplomski rad, kaže kako joj je knjižničarka savjetovala literaturu koja je i više nego dobra za njezin rad.

„Knjižničarka me pitala koja je tema mog diplomskog rada. Malo sam se iznenadila, ali kad sam joj rekla, ona je imala za mene mnoštvo knjiga koje je preporučila. Što je najzanimljivije sve su bile više nego dobre“, kaže mostarska studentica.

Dobila je literature više nego što je mislila da je moguće naći u knjižnici.

„Ono što me posebno oduševilo jeste da se za diplomski rad može uzeti više knjiga nego inače. Naravno ja sam iskoristila maksimalan broj od 4 knjige, evo sad ih vraćam kako bih uzela još neke koje mi je knjižničarka ranije preporučila“, kaže buduća magistrica mostarskog Sveučilišta.

 Pronaći knjigu za svakoga

Ivana Vidačak koja u knjižnici radi već deset godina za Pogled.ba kaže kako je sasvim prirodno u ovoj riznici znanja pronaći svakom posjetitelju ono što treba. Ističe da ona i voditeljica knjižnice  Sanja Ledić nakon dugogodišnjeg rada i susreta s tisućama studenata koji pripremaju diplomske radove znaju koje knjige mogu na koju temu preporučiti.

„Nam je cilj pomoći svakom posjetitelju knjižnice da pronađe ono što treba. Koliko je god radost studenta kojem pomognemo i naša, jer je to na neki način ispunjavanje naše misije“, kazala je knjižničarka Ivana za Pogled.ba.

Knjižnica Filozofskog  fakulteta, kako naglašava posjeduje monografske publikacije i periodiku koje pokrivaju sve studijske grupe zastupljene na Filozofskom fakultetu, te se kontinuirano radi na dopunama i modernizaciji poslovanja.

Članarina besplatna uz Index

„Od 2019. godine imamo službeni stranicu na Facebooku Knjižnica filozofskog fakulteta u Mostaru gdje mi oglašavao sve novosti što se tiče knjižnice. Objavljujemo ono što dobivamo u obliku donacije, nabavke, informiramo naše posjetitelje stranice o novostima, kako bi bili upućeni u sve ono što imamo novo u knjižnici“, pojašnjava Ivana za Pogled.ba.

Za korisnike knjižnice dostupno je oko 20 tisuća knjiga, a na stranici Knjižnice dostupne su mnoge stranice i literatura koju mogu koristiti članovi knjižnice uz šifru koju dobiju prilikom registracije.

Ono što je izuzetno važno znati, jeste svakako da se članarina za knjižnicu ne plaća.

„Dovoljno je da studenti bilo redoviti ili izvanredni donesu svoj Index i ispune potrebne formulare, te knjige koje posuđuje redovito vraćaju“, pojasnila je knjižničarka za Pogled.ba.

Digitalizacija i suvremeni sustavi

U sklopu knjižnice posjeduju dvije čitaonice zatvorenog  i otvorenog tipa. Čitaonica zatvorenog tipa ima 15 računara s mogućnošću korištenja interneta, od 8 do 16 sati, te je član EBSCO web of science i COBISS-a.

COBISS predstavlja organizacijski model povezivanja biblioteka u bibliotečko-informacijski sustav s uzajamnom katalogizacijom, uzajamnom bibliografsko-kataloškom bazom podataka COBIB i lokalnim bazama podataka biblioteka sudionica, bazom podataka o bibliotekama COLIB, normativnom bazom podataka CONOR, a također s brojnim drugim funkcijama.

Pravo korištenja knjižnice i čitaonice studenti stječu učlanjenjem, koje je , podsjetimo besplatno uz predočenje Indexa.

AU:G.Š.