Podijeli članak

Obrazovanje odraslih i partnerstva institucija, poslovnog sektora i organizacija civilnog društva stvaraju održive modele razvoja i zapošljavanja.

Ured Projekta Tehničke podrške organizacijama civilnog društva (TACSO) u Bosni i Hercegovini i nacionalni TACSO Resursni centar u BiH koji predvodi Vesta, organizovali su u Mostaru dvodnevnu konferenciju „Partnerstvo lokalnih aktera za razvoj i zapošljavanje“, u okviru Programa Ljudi ljudima (People to People - P2P), koji je dio strategije Evropske komisije za podršku civilnom društvu kao i bitna komponenta TACSO projekta koji financira EU. 

Fokus konferencije je bio na značaju partnerstva institucija, gospodarskog sektora i nevladinih organizacija kao lokalnih aktera u cilju prepoznavanja prilika za razvoj i kreiranje novih radnih mjesta, posebeno u ruralnim područjima te za mlade i socijalno isključene skupine. 

Tijekom prvog dana konferencije predstavljen je jedan od najboljih primjera suradnje između institucija vlasti, kompanija i organizacija civilnog društva koji je smanjio nezaposlenost u Goraždu i povećao za skoro 40% zapošljivost odraslih koji su prošli programe razvijene za podršku zapošljavanju marginaliziranim grupama kroz aktivnosti Socijalno-edukativnog centra (SEC).
 
„Goraždanski model nastao je iz potrebe, kad nam se investitor, ASA Prevent, obratio sa zahtjevom za 700 radnika, šivača auto presvlaka. Zavod u tom trenutku nije imao niti jednu osobu s tim kvalifikacijama. Imali smo sreću da dobijemo podršku i razumijevanje nadležnih lokalnih institucija koje su imale sluha za potrebe investitora i za potrebe naše lokalne zajednice. Uz dodatnu podršku USAID Firma projekta, uspostavljanjem suradnje sa obrazovnim institucijama i nevladinim sektorom uspjeli smo da, kroz prekvalifikaciju i obrazovanje nekvalifikovanih nezaposlenih u Goraždu, stvorimo povoljno okruženje investitorima, radna mjesta stanovnicima i ovaj, sad već prepoznatljiv model partnerstva lokalnih aktera“, pojasnila je Nafija Hodo, direktorica JU Zavoda za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. 

Uloga civilnog društva jeste, između ostalog, da prepoznaje područja u kojima je moguće stvarati nova radna mjesta, pružati podršku samozapošljavanju i obrazovanju koje će odgovarati potrebama tržišta rada. Tema kvaliteta cjeloživotnog obrazovanja je ključna za sve organizacije civilnog društva u BiH koje se njom bave kako bi se osigurala i njena korisnost i efikasnost.

„Obrazovanje odraslih smo prepoznali kao područje u kojem možemo dati veliki doprinos.  Do sada je naše obuke završilo 1005 osoba, žena i muškaraca koji mogu odgovoriti potrebama tržišta rada. Prepoznali smo prostor u kome trebamo djelovati, pronašli način da uključimo i marginalizovane grupe, poput žena preko 40 godina koje teško pronalaze posao i znamo da se zapošljivost naših polaznika povećala 40%. Mi želimo da ovaj postotak bude i veći jer smatramo da je obrazovanje odraslih područje koje, iako je trend, mora postati sastavnim dijelom obrazovne politike“, naglasio je Igor Lukenda, direktor Socijalno-edukativnog centra (SEC) podsjećajući na značaj uvođenja i poštovanja andragoških standarda kvalitete, kako za formalne tako i naročito za neformalne programe obrazovanja odraslih. 

Organizacije civilnog društva su, kroz prezentacije dobrih praksi, radionice i prilike za razmjenu znanja i informacija, definiraju svoje resurse za pružanje obuka i prekvalifikacijskih usluga koje odgovaraju potrebama tržišta rada i osiguravaju povećanje zaposlenosti.