Podijeli članak

Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2019. koji se održava po 22 put, a ove godine je okupio izlagače iz tridesetak zemalja svijeta i slovi za najveću gospodarsku manifestaciju u regiju uz prigodnu svečanost otvorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Manifestacija koja je počela prije 22 godine u Mostaru sigurno nije pretendirala da bude ovako moćna i zapažen. Činjenica da je Kina zemlja partner govori koliko je ova manifestacija snažan događaj i činjenica je da se ovaj sajam opaža ne samo u regionu nego i na globalnom nivou“, kazao je Dodik.

Naglasio da je Predsjedništvo BiH pokrovitelj ove manifestacije, navodeći kako je to pokazatelj koliko je značajan Mostarski sajam.

Svečanosti su nazočili uz predsjedavajućeg  Predsjedništva BiH brojna izaslanstva, među kojim su i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić,  ministar gospodarstva Republike Hrvatske Darko Horvat, predvjesnik FBiH Marinko Čavara, Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović, brojni  predstavnici županijski vlasti i članovi diplomatskog zbora u BiH, te brojni gospodarstvenici iz tridesetak zemalja svijeta.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak pozdravila je sve nazočne kazavši kako se 22 godine ulažu napori da ova manifestacija poveže što više gospodarstvenika i donese što bolju ekonomsku klimu u Mostar a time i u BiH, ali i čitavoj regiji.

"Počašćeni smo da je NR Kina zemlja partner ove godine. To nam je pokazatelj da smo vrijedno radili. Držimo značajnim primjerom povezivanja ne samo naših zemalja nego i čitave regije" kazala je Bošnjak.

Predstavnik Zemlje partnera NR Kine Zhang Shenfeng, dopredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine ističe da su se između Kine i zemalja jugoistočne Europe među kojima je BiH odnosi produbljivali.

„Spremni smo da dalje proširujemo i podižemo razvoj gospodarstva kako bi se osiguralo više blagostanja. Mostarski sajam je značajan u regionu“, kazao je Shenfeng te naglasio da će  Kina usmjeriti svoje proizvode na promocija, ali i ohrabrivanje kineskih kompanija da grade tvornice u zemljama jugoistočne Europe među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Narodna Republika Kina već deset godina dolazi intenzivno na Mostarski sajam a ove godine oko 100 izlagača iz te zemlje predstavlja se na oko 2000 metara četvornih .

Osim NR Kine predstavljaju se gospodarstvenici iz još tridesetak zemalja svijeta iz svih oblasti gospodarstva čineći mjesto za umrežavanje  gospodarstvenika i sklapanja ugovora.

Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru izložba je općeg tipa i na njoj se tradicionalno predstavljaju gospodarski subjekti iz skoro svih grana gospodarstva, ali i mjesto održavanja bilateralnih političkih razgovora, gospodarskih konferencija, skupova, prezentacija i gastronomskih natjecanja i kulturno-zabavnih sadržaji.

Međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2019. održava se u partnerstvu s Narodnom Republikom Kinom u razdoblju od 9. do 13. travnja u Slobodnoj zoni Hercegovine na 30.000 četvornih metara zatvorenoga i otvorenoga izložbenog prostora i slovi za najznačajniju gospodarsku manifestaciju u regiji.

Autor: D.G./Pogled.ba