Podijeli članak

Migranti u izbjegličkom centru  Salakovac kod Mostara  dobili  su vozilo od 35 000 eura za bolje zdravstvene usluge zahvaljujući donaciji Vlade Švicarske i UNHCR-a.

Ministrica BiH za izbjeglice i ljudska prava Semiha Borovac je u Salakovcu tijekom ceremonije preuzela ključeve u ime Centra kazavši kako je to izuzetno značajna donacija.

„Vozilo je s 8 sjedišta, koje će se koristiti za potrebe korisnike ovoga centra, za azilante koji su podnijeli zahtjev i sve korisnike koji su u ovome centru, a ovdje imamo i izbjeglice iz prethodnog perioda i one koji putem readmisije dođu u BiH i nemaju drugog smještaja“, kazala je ministrica Borovac.

Vozilo će kako ističe koristiti za prijevoz korisnika Centra koji odlaze u Mostar na preglede napominjući da u Salakovcu boravi preko 80 djece koja imaju potrebe za pretrage i liječenja, kao i starijih osoba.

„ Švicarska Vlada je kao naš značajan partner u migracionim procesima u BiH prepoznala sve  potrebe migranata u BiH i za Centar donirala vozilo“, kazala je ministrica Borovac.Istaknula je kako to nije jedini oblik suradnje s Vladom Švicarske , kao ni s UNHCR-om, koji su  bili partneri Ministarstva u brojni projektima od velikoga značaja za BiH.

Zamjenik direktora za suradnju u veleposlanstvu Švicarske u BiH Patrick Egli ističe kako je ovo dio većeg projekta kojim se pruža potrebna zaštita migrantima koji trebaju zdravstvenu zaštitu.

„Ova vozila koristit će se da se migranti prevezu u zdravstvene ustanove, ali isto tako i da djeca mogu pohađati školu i biti uključena u sustav“, naglasio je Egli.

Današnja donacija kako naglašava šefica regionalnog ureda UNHCR-a za Jugoistočnu Europu Anne-Christine Eriksson je znak solidarnosti i pokazatelj da ljudi i vlasti u BiH nisu sami u teškoj situaciji .

Upravnik Centra u Salakovcu  Ahmet Sijamhodžić zahvalivši se na donaciji podsjeća kako u tom Centru boravi 162 korisnika te kako je vozilo koje su dobili od višestrukog značaja.

 „U Centru je trenutno 162 korisnika, od koji je iz Iraka 100 , Irana 30, Afganistana 16, Sirije 7 Pakistana 6 i Nepal 3 korisnika. Od toga je 83 djece od kojih je 30 do 4 godine, 42 do 16 , a 11 djece od 16 do 18 godina“, kazao je Sijamhodžić. Podsjeća da djeca nisu pohađala školu te da je te da su pregovori s ministarstvo u tijeku, te izrazio nadu da će s početkom nove školske godine biti uključeni u proces obrazovanja  svi korisnici tog Centra.

 

Autor: D.G./Pogled.ba