Podijeli članak

III međunarodni plivački miting „Orka-Arena Cup 2019“, u organizaciji Kluba vodenih sportova „Orka“ i Arena sport centra Mostar, koji je okupio oko 370 plivača iz Bosne i Hercegovine, USA i Švedske održan je jučer na Gradskom bazenu u Mostaru.
 
Broj plivača bi zasigurno bio i još veći da se datum mitinga nije poklopio održavanjem državnih prvenstava u regionu i održavanjem europskog juniorskog prvenstva u Rusiji. 
 
Na osnovu svega viđenog možemo svega konstatirati da je „Orka-Arena Cup 2019“ za veoma kratko vrijeme naš grad pozicionirao vrlo visoko na plivačkoj mapi naše zemlje i regije. Veliki broj gledatelja i gostiju mitinga nose najljepše uspomene i utiske s ovog mitinga i našeg grada, a jednoglasna ocjena svih gostiju je da je miting organiziran na veoma visokoj razini i da će ovaj miting staviti u svoje klupske kalendare i za narednu godinu. Mostarski plivački miting je od Plivačkog saveza BiH izabran za promotora FINA World Aquatics Daya, te je kao takav ušao u kalendar europske i svjetske plivačke asocijacije, a što je svakako velika čast i priznanje organizatorima mitinga. 
 
Pozdravne riječi sudionicima mitinga uputili su predsjednik 'Orke' prof.dr. Damir Đedović i generalna tajnica Sportskog saveza Grada Mostara Mirjana Bošnjak, koja je i otvorila miting. 
 
Domaćini, plivači KVS 'Orka' su na ovom mitingu osvojili ukupno 53 medalje: 17 zlatnih, 15 srebrenih i 21. brončanu medalju, a osvojili su i pehar za najbolju ekipu mitinga. Na mitingu su sudjelovali neki od najboljih plivača u našoj državi, a organizatori mitinga su uz pomoć svojih sponzora i partnera mitinga osigurali veoma bogat nagradni fond. Na mitingu su oborena i dva državna rekorda, a njegovi vlasnici su Kerim Sadiković iz KVS 'Orka', koji je u disciplini 50m prsno postavio novi državni rekord u konkurenciji juniora, u vremenu 30.84. i Iman Avdić iz PK „Sport Time“ iz Sarajeva, u konkurenciji kadetkinja, disciplina 100m slobodno u vremenu 1:01.75.
 
Najbolji u svojim kategorijama bili su: 
Žene 2002. i starije Mateja Pehar APK „Zrinjski“ Mostar; Muškarci 2002. i stariji Amar Šapčanin PK „Sport Time“ Sarajevo;
Žene 2003./04. Hena Kapidžić „GKVS“ Sarajevo; Muškarci 2003./04. Kerim Sadiković KVS „Orka“ Mostar;
Žene 2005./06. Lana Pudar KVS „Orka“ Mostar; Muškarci 2005./06. Maksim Jovanović PK „Sport Time“ Sarajevo;
Žene 2007. /08. Iman Avdić PK „Sport Time“ Sarajevo; Muškarci 2007./08. Ivan Ivanković APK „Zrinjski“ Mostar;
Žene 2009./10. Ajša Gušić PK „Sport Time“ Sarajevo; Muškarci 2009./10. Leon Rejc PK „Aqua“ Sarajevo;
Žene 2011. i mlađe Joško Rozić KVS „Orka“ Mostar; Muškarci 2011. i mlađi Petra Pezer KVS „Orka“ Mostar. 
 
U konkurenciji 19 klubova najbolji su bili: 
1. mjesto - KVS „Orka“ Mostar,
2. mjesto - PK „Sport Time“ Sarajevo,
3. mjesto - APK „Zrinjski“ Mostar. 
 
Najvrjednije rezultate mitinga u muškoj i ženskoj konkurenciji isplivali su Bakir Hadžimahović iz KVS „Orka“ i Iman Avdić iz PK „Sport Time“ Sarajevo. 
 
Iz KVS „Orka“ i Arene sport centar saopćili su nam da su prezadovoljni organizacijom ovog tradicionalnog mitinga, te da će za narednu godinu pripremiti i organizirati još bolji miting. Iz KVS „Orka“ poručuju da je ovaj miting još jedan dokaz da je plivanje u našem gradu jedan od najmasovnijih i najpopularnijih sportova, te da bi zaista bilo krajnje vrijeme da oni čija je to zadaća povedu računa o osiguravanju puno boljih infrastrukturalnih uvjeta za razvoj plivanja u našem gradu, jer su to djeca iz sva tri mostarska kluba definitivno zaslužila.

Ulaganje u mlade i djecu nije i ne može biti luksuz, već potreba i obaveza svake sredina koja se brine o svojim građanima.