Podijeli članak

Građanska inicijativa “Jer nas se tiče”  novo prosvjedno okupljanje građana danas je ponovno organizirala na lokalitetu Uborak kod Mostara upozoravajući da dozvola za istu istječe za 10 dana kada se očekuje ekološka katastrofa, jer nema alternative nikakve.

"Spasite nas od smrada", neke su od poruka građana Mostara koji su od predstavnika vlasti mirnim okupljanjem tražili da se deponija Uborak zatvori.

Predsjednik inicijative “Jer nas se tiče”  Nijaz Hodžić ističe kako se današnjim prosvjedom želi skrenuti pozornost da unatoč činjenici da dozvola istječe za 10 dana do sada nije ništa urađeno po pitanju sanacije starog odlagališta, pravilnog rada postojećeg niti se počela tražiti druga lokacija za izmještanje regionalnog deponija komunalnog otpada.

 Tvrdi da predstavnici vlasti nisu ispoštovali ono što je dogovoreno po pitanju rješavanja deponije Uborak, barem kada je u pitanju glavni problem.

„Dogovorilo smo da se urede divlje deponije sve do magistrale, te da se uredi potok Sušica pored deponije sve do magistralnog puta M-17. i da se put očisti i to je urađeno. No nisu raspisali tendere za sanaciju stare deponije, nisu raspisali tendere za nabavku prečistača za otpadne vode za staru ni za novu, niti je formirana komisija koja će tražiti lokaciju za novu deponiju“, pojasnio je Hodžić.

Po zakonu o javnim deponijama za odlaganje krutog otpada, kako ističe nadležna je samo Federacija BiH tako da su sve dozvole nelegalno izdate zbog čega su se obraćali i ministrici okoliša i turizma Federacije BiH Editi Đapo.

„Dva smo puta bili na sastanku, dosta je toga obećala, ali ništa nije urađeno“, tvrdi Hodžić.

Uz podsjetnik da okolišna dozvola  ističe za deset dana izrazio je nadu  da se nova neće izdati prije nego se održi javna rasprava i građani kažu svoje mišljenje o tome. 

"Federalne inspekcije bi trebale doći idući tjedan i vidjeti ovo ovdje te dati svoje mišljenje", kaže Hodžić.
 
Jedan od aktivista i organizatora prosvjeda Omer Hujdur poručuje ako se problem ne riješi kako treba da će doći do novih blokada i zatrpavanja gradskih ulica otpadom, jer su građani spremni na sve, a i na tužbe protiv svih odgovornih.

Autor:D.G./Pogled.ba