Podijeli članak

Hrvatsko narodno kazalište u Mostar komedijom „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“u prepunoj dvorani Narodnog pozorišta Mostar otvorio je natjecateljski program 15. Međunarodnog festivala komedije Mostarska liska 2018. koji se održava od 20.do 27.travnja donoseći gradu na Neretvi tjedan smijeha i pravih liskaluka.

Prestižnu mostarsku manifestaciju otvorio je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović kazavši kako je Mostarska liska iz godine u godinu sve bolja i sve snažnija manifestacija na ponos svih građana.

„Mi u Mostaru smo se uvijek znali smijati i uvijek ćemo se smijati. Osmijeh je u današnje vrijeme lijek i zato unaprijed hvala ovim doktorima koji će u narednih  osam dana da nas liječe“, kazao je ministar  Hadžović organizatorima i poželio publici da  uživa u festivalu.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović je kazao kako je za njega veoma emotivno razdoblje ovog festivala, posebice zbog toga što građani Mostara ovu manifestaciju doživljavaju kao nešto što je uistinu njihovo. Zahvalivši svima koji su na bilo koji način pomogli u izgradnji imidža ovoga festivala posebno priznanje uručio je gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću.„Uistinu mogu reći da je ovaj festival ušao u programsku shemu cijeloga grada i grad živi za dane „Liske“, da se nasmije, da se opuste da vide neke prijatelje, dobru predstavu i jednostavno mislim da je to današnji brend Mostara“, kazao je gradonačelnik Bešlić.

Selektor ovogodišnjeg izdanja Mostarske liske Nedžad Fejzić kako je za ovogodišnje izdanje  festivala pristiglo 46 predstava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije i Slovenije što jasno govori koliko je mostarski festival u čitavoj regiji zauzeo značajno mjesto.

„Karakteristično za ovogodišnju „Lisku“ je da je riječ o predstavama koje nisu čiste komedije. To su predstave koje su na granici, imaju elemente tragedije, drame i komedije“, kazao je Fejzić.  Stoga, kako naglašava ovogodišnji festival djeluje pod  sloganom „Energija osporavanja“ ili „Tko se to tamo smije“, a namjera je pokazati da se kroz komični žanr ozbiljno može govoriti o vremenu u kojem živimo.

U konkurenciji festivala su predstave  „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, „Ustav Republike Hrvatske“ Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, „Sabirni centar“ Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor, „Mirna Bosna“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, „Sirena i Viktorija“ Ferzeng teatra iz Beograda, „Ćelava pjevačica“ Narodnog pozorišta Mostar, „Jedvanosimsoboakalomistobo“ Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) iz Sarajeva.Sve predstave pratit će tri žirija koja će na koncu odlučiti o najboljima. Stručni žiri čine Zijah A Sokolović, Nedzad Begović, Atilla Aksoj, a žiri medija: Meliha Smajkić, Cvita Kusić, Rosanda Zovko, te žiri publike: Seada Kuštrić, Nada Dalipagić, Edna Voloder..

Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri, i to:  Velika liska – Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini, Velika liska – nagrada za najboljeg glumca Festivala; Velika liska – nagrada za najbolju glumicu Festivala; Velika liska/plaketa Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju; Velika liska – nagrada za najbolju predstavu po izboru publike; Mala liska – nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri.

U sklopu  svečanosti zatvaranja festivala 27.04. 2018.na repertoaru Narodnog pozorišta Mostar je predstava  konkurencije „Za umrijeti od smijeha“, Teatra Rugantino iz Zagreba, koja se izvodi u čast nagrađenima

Sve predstave  na festivalu "Mostarska liska 2018" održavaju se u velikoj dvorani Narodnog pozorišta Mostar i počinju u 20 sati. Ulaznice se svakim danom mogu kupiti po cijeni od 10 KM, dok je 50 KM paket ulaznica za svih osam predstava u programu festivala „Mostarska liska“.

Čitatelji portala Pogled.ba prema uobičajenoj praksi će kroz nagradne igre imati mogućnost osvojiti ulaznice za neku od predstava iz bogatog programa Narodnog pozorišta Mostar.


Autor: D.G./Pogled.ba