Podijeli članak

Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru danas slavi 40. godina postojanja. U prvom dijelu svečanosti promovirano je 62 prvostupnika (bachelora) građevinarstva.

"Vama dragi promoventi čestitam na ovome iznimnome uspjehu. Danas je kruna vašeg trogodišnjeg, četverogodišnjeg, petogodišnjeg rada, truda, neprospavanih noći, i sada je sve to skoncentrirano u ovih nekoliko minuta kada će vam biti uručene diplome potpisane od strane vaše dekanice i rektora Sveučilišta u Mostaru. Ovo danas nije samo kraj jednog ciklusa vašeg obrazovanja. Diplomski studij je ipak nešto drugo, više se razmišlja o budućnosti, više se razmišlja o životu. Dakle, ovo je kraj jednog načina života. Vaši ciljevi, vaši planovi, vaše obveze nisu više iste, odgovornosti su u svakom slučaju povećavaju. Diplomu koja će vam biti uručena danas nikada ne promatrajte kao neki papir ili potvrdu, ona je ipak puno više. Nastojte da širi krug ljudi, šira zajednica ima korist od nje, jer diploma koja se ne koristi, je primjerica kao objekt ili građevina koju nitko ne vidi u kojoj nitko ne boravi, znači nema svrhe", kazao je prorektor za znanost i razvoj Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc Ivo Čolak.

Dekanica Građevinskog fakulteta Maja Prskalo podsjetila je kako je izašla monografija o 40 godina rada Građevinskog fakulteta u kojoj su brojni podaci koji vizualno i tekstualno opisuju fakultet. Također, je istaknula kako se Građevinski fakultet može pohvaliti visokom razinom suradnje s gospodarstvenicima, odnosno institucijama i tvrtkama iz područja građevinarstva, što je jedan od europskih trendova.

"Vi današnji promoventi primate diplomu prvostupnika građevinarstva. Završili ste prvi ciklus i velika većina vas nastavila je studij na drugom ciklusu. Kao članica Udruge hrvatskih građevinskih fakulteta možemo potvrditi da je ista situacija i u Hrvatskoj. U svakom slučaju da biste bili inženjeri u punom kapacitetu, sposobni rješavati složene inženjerske probleme, potrebna su oba ciklusa, ovaj prvi koji ste već svladali svakako je zahtjevniji i opterećen širim spektrom kolegija. Za razliku od prvog ciklusa na diplomskom studiju glavna preokupacija su stručni kolegiji. Danas ste stekli svoju prvu diplomu u tehničkoj grani građevinarstva, i uvjereni smo da ćete je u budućem radu časno koristiti, dostojno inženjerski primjenjivati i kontinuirano nadograđivati", rekla je u svom obraćanju dekanica Građevinskog fakulteta Maja Prskalo. 

U ime prvostupnika obratio je Kristijan Živkušić, a u glazbenom predahu čuli smo skladbu 'Ruža crvena' u izvedbi studenata Građevinskog fakulteta. 

Budući da je 2018. godina protekla u znaku obilježavanja 40-te obljetnice postojanja i rada Građevinskog fakulteta, dekanica Maja Prskalo uručila je zahvalnice dugogodišnjim profesorima koji su dali doprinos uspješnom radu fakulteta.