Podijeli članak

U okviru projekta "Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini" pod geslom "Citius, altius, fortius!" od 25. 06. 2019. godine do 05.07.2019. godine realizirana je dugo očekivana aktivnost za učenike Gimnazije Mostar. 

Zajedno sa stručnim osobama iz Kluba ekstremnih sportova Scorpio postavljena je umjetna stijena visine 6 metara i širine 10 metara unutar dvorane Gimnazije Mostar.

Tako je Gimnazija Mostar postala prva srednja škola na prostoru HNŽ-a koja će svojim učenicima pružiti mogućnost raznih aktivnosti iz sportskog penjanja. 

Sportsko penjanje je odličan motiv za promjene u prehrani. Naime, radi se o jednom od sportova u kojima optimalna tjelesna težina igra bitnu ulogu u cijeloj priči. U tijeku penjanja kardiovaskularni sustav se izlaže naporu koji može biti visokog i kratkotrajnog, ali i niskog i dugotrajnog intenziteta. Pozitivno djeluje na proporcionalan razvoj snage svih dijelova tijela i intermuskularnu koordinaciju, ali i maksimalnu pokretljivost u svim zglobnim tijelima. Motorički, posebno koordinacijski, jedan je od najsloženijih sportova uopće.

Projekt se realizira uz podršku Vlade Švicarske, Švicarske agencije za razvoj i suradnju SDC, Svjetske banke i Federalnog ministarstva zdravstva, priopćeno je iz Gimnazije Mostar.