Podijeli članak

U Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače, danas je održana svečana promocija Fakulteta prirodoslovno - matematičkih i odgojnih znanosti. Ukupno je promovirano 350 diplomanata, odnosno 252 prvostupnika i 98 magistara. 

FPMOZ je jedna od najbrojnijih članica Sveučilišne obitelji koji je izrastao iz Pedagoškog fakulteta 2005./2006. godine, otkada se izvodi nastava prema načelima Bolonjskog procesa.

Danas fakulet broji više od 12 studijskih grupa,a poznato je kako se sve veći broj studenata iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, upravo odlučuje za ovaj fakultet. 
 

"Promocija 350 diplomanata je od velike važnosti, kako za fakultet tako i za društvenu zajednicu. Danas primate zaslužene diplome za dostignute akademske stupnjeve i stručna zvanja, ali morate znati da se pred vama nalazi težak zadatak,a on je obrazovanje budućih generacija. Obrazovanje se nalazi u temeljima svakog uspješnog i razvijenog društva"- istaknula je prorektorica za međunarodnu suradnju Sanja Bijakšić.

Dovršetak studija i stečeno akademsko zvanje nije kraj puta. Nakon njega slijedi novi početak, nove zadaće i nova istraživanja. U tom vremenskom slijedu treba stalno ići naprijed bez zaustavljanja kako se ne bi izgubila ravnoteža.

" Vi ste učili i naučili učiti. I sada tako na tom putu ustrajati. Nije dovoljno stečeno znanje sačuvati, svoju naobrazbu treba trajno usavršavati i nikada je ne smatrati završenom, već isključivo polaznom točkom. Tko ovako shvaća svoj intelektualni rad, pozvan je na taj put. Vi kao nekad iz svoje obiteljske kuće sada s našeg i Vašeg fakulteta idete u svijet. Učinite ovaj svijet boljim i oplemenite ga svojim nadama i plemenitošću vaših ciljeva" - riječi su dekana prof. Maria Vasilja.

Danas su ipak najsretniji studenti, koji su svoje obrazovanje završili nakon godina truda i rada. Neki ipak nastavljaju dalje, drugi se nadaju poslu, a jedan dio njih već i radi u struci.

Antonija Č. studentica Informatike završila je preddiplomski studij. Dolazi iz Širokog Brijega i smatra kako će dobiti posao jer je njena struka uistinu tražena. "Za mene je ova diploma korak naprijed i daje mi sigurnost za budućnost. Sigurno ću nastaviti s učenjem i raznoraznim tečajevima"- kazala je Antonija. 

Studentica Matea V. iz Imotskog završila je diplomski studij Edukacijske rehabilitacije. Diploma koju je stekla za nju je kruna rada kroz pet godina,a već je pronašla posao u struci. Jednako mišljenje dijeli i njena kolegica Ana M. koja se također zaposlila u Ljubuškom. "Trenutno sam primljena na godinu dana i nadam se da ću sa zasluženom diplomom zadržati svoj posao"- kazala je. 

Citirajući Nelsona Mendelu, dekan je kazao kako je Obrazovanje najjače oružje koje se može iskoristiti da bi se promjenio svijet. " I ja vas to ohrabrujem da to i učinite. Ovdje sa svojim narodom i u svojoj zemlji"- poručio je dekan.

M.P. / Pogled.ba