Podijeli članak

Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru danas je u velikoj dvorani  Hrvatskog doma  Herceg Stjepan Kosača u Mostaru uz prigodnu svečanost promovirao 458 diplomanata.

Diplome ovjerene akademskim jamstvo uručio je  dekan prof. dr. Mario Vasilj  za 129 magistara struke i 329 prvostupnika.
„Uvijek na kraju putovanja i uspješno obavljenog posla čovjek osjeća zadovoljstvo postignutim ciljem. Svako naše putovanje samo je dio puta kojeg zovemo život. Poštovani diplomanti vi sada znate kako se uspjeh postiže malim koracima. Ne zabravite to, ponijeti  sa sobom na životno putovanje“,  kazao je dekan Vasilj obrativši se studentima.
Čestitavši na zasluženim diplomama ističe da je ovo veliki dan za diplomante, njihove obitelji i prijatelje, ali i njihov fakultet te čitavu akademsku zajednicu.

Prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Sanja Bijakšić ističe kako suradnja s najznačajnijim i najvećim fakultetima iz zemlje i okruženja čine ovaj fakultet prepoznatljivim.
„Međutim svi ovi napori ne bi bili dovoljni da niste shvatili da u fokusu svih vaših aktivnosti treba biti student koji će imati znanje i kompetencije koje će vam osigurati konkurentnost n tržištu rada , ne samo kod nas već i na globalnom tržištu“, kazala je prorektorica Bijakšić.

Uspjeha također ne bi bilo kako naglašava da nije shvaćeno kako cilj ne smije biti parcijalizacija  i izolacija jednog od drugih znanstvenih polja niti razvoj obrazovnog sustava koji reducira na izolirana znanja koja su primjenjiva samo u uskom djelu znanosti i uskom prostoru rada i istraživanja.

„Poštovani diplomanti i diplomantice inteligencija i kreativnost  kojima ste obdaren spoj su s kompetencijama i znanjima koje ste stekli tijekom studija. Sve će vam to pomoći u prepoznavanju  i rješavanju izazova pred kojim ćete se sutra naći“, naglasila je Bijakšić obrativši se diplomantima navodeći da su stečenim diplomama okrenuli novu stranicu života.

„Pred vama ih je još puno neispisanih, pred vama su novi početak , nove zadaće. U tom vremenskom slijedu treba stalno ići naprijed, bez zaustavljanja, da se ne bi ravnoteža izgubila“, kazala je prorektorica Bijakšić. 

Navodeći kako su izazovi i ljepota uspjeha neponovljivi naglasila je diplomantima da će sve više razloga i potrebe imati vraćati se ovome fakultetu i  sveučilištu na neka nova druženja i neka nova znanja.
Zato današnje zaslužene  diplome , kako ističe ne treba prihvatiti kao kraj, nego  samo kao početak u prostoru prakse, u prostoru rada u kojem je zaželjela svim diplomantima ostvarenje profesionalnih i životnih ciljeva.

Autor: G.Š./Pogled.ba