Podijeli članak

Tagovi

 

 

Pravilnik o dodjeljivanju stipendija, zajmova, naknadi dijela troškova školarina i subvencioniranju smještaja u Studentski dom, bio je tema današnjeg sastanka predstavnika Zajednice studentskih centara FBiH sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a. Na sastanku su prisustvovali ravnatelj Studentskog centra Mostar Dragan Mikulić, pomoćnica ravnatelja Studentskog centra Sarajevo, Deniza Zubčević, predstavnik Studentskog zbora Sveučilišta, Zoran Perić, predsjednik Udruženja studenata SC Sarajevo, Amir Herić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, Častimir Čuljak, te stručni suradnik za obrazovanje, Dinka Lasić.

 

Osnovni zaključak sastanka je kako je postojeći Pravilnik potrebno izmijeniti, jer diskriminira pojedine studente. U pravilniku koji je donio bivši ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Esad Dželilović između ostalog stoji odredba. „Iz istog domaćinstva samo jedan student može koristiti neki od oblika financijske pomoći ili subvencije smještaja“.

 

„Član 6.1. Pravilnika nije prihvatljiv ni u jednom smislu. Vidio sam najmanje 20 svojih prijatelja, kolega, gdje su radi ovog članka morali napustiti studij. Prema njemu brat i sestra ne mogu studirati, jedno je moralo napustiti fakultet. U Dom ne dolaze studenti sa novcem, nego socijalno ugroženi studenti i njima je ovo nužno za nastavak studiranja“, kazao je predsjednik Udruženja studenata SC Sarajevo, Amir Herić.
Ravnatelj Studentskog centra Mostar, Dragan Mikulić istaknuo je kako se Ministarstvo mora snalaziti u sustavu u kojem djeluje, te da mora biti korektno prema studentima.
„Vi morate kazati što je realnost u ovom trenutku, kada su u pitanju financijska sredstva za studente. Kako bi se i mi uklopili u tu realnost i na osnovu toga pravili projekciju financijskog plana, kojeg se okvirno držimo. Svugdje u svijetu Studentski centri žive 30 posto od samofinanciranja, a 70 posto od države. Mi smo raznim aktivnostima došli do 52 posto samofinanciranja, a sad smo napravili Natječaj za izradu idejnog projekta trećeg paviljona SC-a“, riječi su ravnatelja Mikulića.

 

Jedan od prijedloga na sastanku je uvođenje sustav kvota po kojemu bi ministarstvo odredilo broj subvencija za  studente u studentskim centrima.
„Zbog ovog pravilnika samo 13 studenata iz HNŽ-a dobilo je subvencije za smještaj u Studentskom centru Sarajevo. Radi se samo o studentima Elektrotehničkog fakulteta, jer samo taj fakultet može ispuniti kvotu deficitarnog zanimanja“, kazala je pomoćnica ravnatelja SC-a Sarajevo, Deniza Zubčević.

 

Prema onome što se moglo zaključiti iz današnjeg razgovora, odgovorni ljudi iz ministarstva imaju razumijevanja za studentske probleme.

 

„U cilju boljeg sagledavanja stanja i poboljšanja studentskog standarda razmotriti ćemo sve sugestije i primjedbe na pravilnik, koje će nam u pisanoj formi dostaviti Zajednica studentskih centara FBiH. Ako su primjedbe opravdane, one će biti ugrađene u pravilnik“, rekao je pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, Častimir Čuljak.
Ravnatelj SCM Dragan Mikulić predložio je novi sastanak u svibnju, te istaknuo kako nakon bivšeg ministra Dželilovića koji je bio „genetička pogreška“ u sadašnjem ministarstvu rade odgovorni i razumni svjesni važnosti visokog obrazovanja za razvoj HNŽ-a.

 

Pogled.ba