Podijeli članak

Generalni konzulat Srbije u Mostaru organizirao je večeras u Vladičanskom dvoru prijem povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije koji se obilježava 15. veljače.

Konzulica Srbije u Mostaru Marija Bakoč rekla je da se Sretenje slavi kao jedan od najbitnijih datuma u povijesti suvremene Srbije.

"Dan državnosti je i dan ustavnosti Srbije i dan sjećanja na početak Prvog srpskog ustanka 1804. kada je donesena odluka o podizanju ustanka, koji je bio najveći organizirani narodni bunt protiv Osmanskog carstva", navela je Bakoč.

Ona je podsjetila kako je na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu donesen i pod zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav, koji je jedan od najdragocjenijih i najvrednijih pravnih i političkih dokumenta u povijesti srpskog naroda.

"Srbija je zemlja burne povijesti, smještena je na raskršću važnih puteva na kojima su se preplitali interesi mnogih velikih sila. Unatoč dugoj i često teškoj prošlosti, nesalomivi slobodarski duh srpskog naroda uspio je očuvati neovisnost, integritet i suverenitet svoje države, za koju je dao velike žrtve. Herojstvo građana Srbije je bilo pitanje časti, vjere, ljubavi prema zemlji i borba za njen opstanak", naglasila je Bakoč.

Ona je u obraćanju istaknula kako je Srbija danas opredijeljena za poštovanje međunarodnog prava i načela Ujedinjenih naroda, načela suverene jednakosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta.

Bakoč je napomenula kako je jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Srbije regionalna suradnja i unapređenje dobrosusjedskih odnosa.