Podijeli članak

Početkom listopada 2019. izišla je iz tiska knjiga don Nike Luburića Da se ne zaboravi, II. knjiga, Glazbena izvješća iz Sarajeva i Mostara 2008. – 2018. koju je izdalo Hrvatsko književno društvo sv. Jeronima iz Zagreba. Knjiga opisuje glazbene nastupe solista, zborova i orkestara u više gradova i mjesta Bosne i Hercegovine. Pogovore ovoj knjizi dali su prof. mr. art. Miroslav Martinjak, doc. mr. art. Ruža s. Domagoja Ljubičić i prof. don Ilija Drmić.

Autor je uz ovu knjigu objavio još pet vlastitih djela, te šest kao supriređivač. Posebna je vrijednost ove knjige jer sadrži brojna izvješća kulturnoga, vjerskoga i glazbenoga života iz Bosne i Hercegovine, što će biti dostupno čitatelju, povjesničaru, muzikologu na jednom mjestu kao vrijedan pisani spomenik novije povijesti bosansko-hercegovačkih Hrvata.

Knjigu su predstavili prof. mr. art. Katja Krolo Šarac, dr. sc. Marina Bazina (obje profesorice Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru) i autor, prof. don Niko Luburić u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu H. S. Kosače u organizaciji HKZ Troplet. O knjizi je također govorio i mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić.

Katedralni mješoviti zbor Marija, uz glasovirsku pratnju s. Mateje Krešić, pod ravnanjem don Nike Luburića glazbeno je popratio predstavljanje knjige.

Don Niko Luburić, profesor crkvene glazbe i dugogodišnji voditelj zborskoga pjevanja rođen je u Studencima kod Ljubuškoga 1951. godine. Osnovnu školu završava u Studencima i Ljubuškom, klasičnu gimnaziju u Splitu, a teologiju u Sarajevu. Svećenik je Mostarsko-duvanjske biskupije i župni vikar u Katedralnoj župi u Mostaru.