Podijeli članak

Međunarodna znanstveno - stručna konferencija pod nazivom "Sfera 2017: Tehnologije betona" okupila je više od 400 gospodarstvenika i poduzetnika iz cijele regije. Konferenciju je otvorio gradonačelnik Grada Mostara, gospodin Ljubo Bešlić, koji je istaknuo važnost skupa za sve sudionike, te naglasio kako mu je izuzetna čast što je prisustvovao i otvorio manifestaciju ovog tipa u Mostaru. Inače, konferencija koju četvrti put za redom organizira kompanije ''Sfera'' iz Mostara jedina je konferencija ovog tipa koja se održava u BiH, dakle iz oblasti građevinarstva.  Konferencija je dvodnevnog karaktera, a ovaj put organizirana je u suradnji s Građevinskim Fakultetom Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Tehnološkim Fakultetom Univerziteta u Tuzli, te Građevinsko Arhitektonskim Fakultetom Univerziteta u Nišu. 

Na konferenciji su se iznosile regulative i standardi u oblasti tehnologije betona, ali i prezentirala dosadašnja iskustva u procesu izgradnje objekata i preispitala naučna i tehnološka dostignuća. Također, preispitala su se i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje i primjene materijala za  spravljanje betona, njihove prednosti i uvjeti za primjenu, kao i mogućnosti za poboljšanjem. 

Cilj organiziranja konferencije i diskusije stručnjaka jeste razmjeniti određena znanja i iskustva u različitim oblastima inžinjerstva, kao i otvaranje mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće suradnje.
 Konferencija se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu prezentirani su se znanstveni, pregledni i stručni radovi, a u drugom suvremene tehnologije i proizvodi u domenu proizvodnje betona, te materijala kao komponenti za spravljanje svježe betonske mase.

Predavanja, interaktivni dijalozi, predstavljanje sudionika  i zbornika radova, izložbeni dio sponzora i partnera konferencije, privukli su veliki broj gostiju koji su iskazali veliko zadovoljstvo organiziranjem  i realizacijom. Više od 20 kompanija sudjelovalo je na konferenciji sa izložbenom dijelom, a veliki broj stručnjaka i profesora govorilo je o tehnologiji betona. Uspješno realiziranje dosadašnje dvije znanstveno-stručne konferencije dalo je poticaj kompaniji ''Sfera'' za organiziranjem i treće, te iz ove kompanije iskazuju ogromno zadovoljstvo uspjehom konferencije.
,,Uspješnost konferencije i zadovoljstvo sudionika naša je nagrada. Zahvaljujemo se svim partnerima i sponzorima, te fakultetima koji su bili s nama i dali nam podršku u realizaciji još jedne znanstveno-stručne konferencije. Mi svakako nastavljamo u istom duhu, te najavljujemo i IV Međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju o temi ''Oblikovanje i tehnologija arhitektonskih otvora'' na kojoj će nam kompanija ''Feal'' biti generalni sponzor'', kaže Pr menadžerica kompanije ''Sfera'', Elvira Marić.