Podijeli članak

Međunarodni festival komedije „Mostarska liska 2019.“ koji se održava od 19. do 26. travnja večeras je u Narodnom pozorištu Mostar otvorenim progalio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, kazavši kako je ta manifestacija jedan od brendova grada.

 „Mostarski liskaluci, koji je sve manje na žalost, imaju tradiciju humora i satire i kroz ovaj festival i vjerujem da će svi koji dođu uživati“, kazao je Bešlić. Poseban je naglasak stavio na sinergiju kulturnih djelatnika koji su kako naglašava doprinijeli da Mostar uđe u drugi krug u izboru za Europsku prijestolnicu kulturu.

Festival koji se ove godine održava pod krilaticom „Drugačiji život je mogućim“, otvoren je izložbom "Glumac lirskog treptaja" Safet Pašalić, prvi upravnik Narodnog pozorišta Mostar u foajeru NPM-a, čime je ujedno počela i svečanost obilježavanja 70 godina rada Narodnog pozorišta Mostar.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar, Almir Mujkanović je kazao da Mostarska liska povezuje ljude u Mostaru i vidno bogati kulturnu scenu grada, ali i zauzima sve značajniju poziciju na kulturnoj mapu regije.

„To je za Mostar vrlo važno, a za nas. Možemo pohvaliti da  smo izašli iz okvira Narodnog pozorišta Mostar i da se ove godine 26 različitih festivalskih sadržaja održava i na drugim lokacijama u gradu“, pojasnio je Mujkanović.

Da je značaj Mostarske liske neupitan smatra ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović.

„Liska se u Mostaru koristi za ljude koji na prirodan način nasmijavaju druge. Sretan sam što ovaj festival godinama nasmijava građane Mostara i sve više napreduje i obogaćuje kulturnu scenu“, kazao je ministar Hadžović.

Da će publika itekako uživati, vjeruje popularni sarajevski glumac i predsjednik ovogodišnjeg stručnog žirija u izboru za Mostarsku lisku Senad Bašić.

 „U Bosni nikad nije nedostajalo humora. To dođe kao rudno bogatstvo, kad bih mogli da izvozimo humor ja milim da bi bili najbogatija zemlja na svijetu“, kazao je Bašić.

Potrebu za smijehom i humorom mostarska publika je pokazala već prve večeri

na početku natjecateljskog programa i izvedbom predstave „Ime“ Matthieu Delaporte & Alexandre da La Patelliere, u režiji Admira Glamočaka u izvedbi ansambla Pozorišta mladih Sarajevo.

Druge večeri, 20. travnja na repertoaru je predstava „Zašto je poludeo gospodin R?“ Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji  Bobe Jelčića, a  u izvedbi ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Za  nedjelju, 21.travnja najavljena je predstava „Anđeli Babilona“ Mate Matišića, u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar. Za ponedjeljak 22. travnja najavljen je dolazak gostiju iz Hrvatske s predstavom „Mušica“, koja je nastala prema tekstu Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, a koju izvodi ansambl Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

Utorak, 23.travnja, rezerviran je za nastup Oxygen Production iz Sarajeva i predstavu „Narodni poslanik“ Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića. Za 24.travnja najavljen je dolazak gostiju  iz Beograda, te nastup Presek Dijagonala sa predstavom „Brak mrak“ Antonija Amurija, čiju režiju potpisuje Tea Puharić.

Zadnji dan natjecateljskog dijela 25. travnja nastupa Narodno pozorište RS iz Banja Luke s komedijom „Naši dani“ , Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.

Stručni žiri 16. međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2019“ čine: glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Senad Bašić koji će i predsjedavati Žirijem, nagrađivani bh. reditelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac Ateljea 212 Erol Kadić.

Festival će biti zatvoren 26. travnja,tradicionalnom ceremonijom dodjele nagrada i koncertom kantautora Damira Imamovića koji će biti održan u čast nagrađenima.

Autor: D.G./Pogled.ba