Podijeli članak

Radovan Karadžić osuđen je danas pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju za najteže ratne zločine na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Karadžić je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Osuđen je na doživotni zatvor. 

Počele su se nizati i prve reakcije na presudu. Presudu je prokomentirala i Florence Hartmann, francuska novinarka i književnica koja je bila glasnogovornica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u vrijeme kada je uhapšen Radovan Karadžić, prokomentirala je presudu za Radiosarajevo.ba.

"Treba biti zadovoljan presudom"

Poručila je kako će povijest Radovana Karadžića pamtiti kao zločinca i inspiratora masovnih ubojica, prenosi Hina.

“Treba biti zadovoljan presudom. Činjenice su apsolutno potvrđene.

Da je postojao plan, da je sve napravljeno s predumišljajem. U cilju kojeg znamo, a to je istjerivanje Bošnjaka iz većeg djela Bosne. A sada, što se tiče kvalifikacija, kvalifikacija genocida je važna. Dokazivanje da je Karadžić imao genocidnu namjeru nije uspjelo u sedam BiH općina. Ali to ne mijenja činjenice. Vrlo je važno da su činjenice potvrđene, da je utvrđen "udruženi zločinački pothvat", gdje je Karadžić imao ključnu ulogu, zajedno sa drugim ljudima, uključujući i ljude iz Srbije", poručila je.

"Trebamo ga pamtiti kao zločinca koji je inspirirao Andersa Behringa Breivika i Brentona Tarranta"

“On je čovjek koji je uz Slobodana Miloševićeva i ostale prekršio onu "Nikad više", gdje se poslije Holokausta kazalo da u Europi više ne smije biti takvih masovnih zločina, zločina protiv čovječnosti, do genocida. Ta ideologija se raširila i izvan bivše Jugoslavije. 

Trebamo ga, dakle, pamtiti kao zločinca koji je inspirirao Andersa Behringa Breivika i Brentona Tarranta koji je ubio ljude na novom Zelandu. U tom smislu treba ga pamtiti i sjećati se da moramo biti oprezni. Mora prestati luđački nacionalizam i govor mržnje na Balkanu jer znamo da to dovodi do masovnih zločina koje s doživjeli građani BiH, posebno Bošnjaci", rekla je Hartman.