Podijeli članak

Na današnji dan, prije 98 godina, osnovan je ukupno najtrofejniji bosanskohercegovački nogometni klub, sarajevski Željezničar.

Željezničar danas slavi svoj 98. rođendan. Na današnji dan, 1921. godine, Željo je odigrao svoju prvu utakmicu u povijesti. Bilo je to protiv SAŠK Napretka, koji je tada slovio za jedan od najboljih klubova na teritoriju BiH.

Ideju o osnivanju Željezničara, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju strojovođi, Ludvigu Lepleu.

Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor, iz čije jezgre nastaje i prva uprava Kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inžinjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš.

U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzercir, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba, prenosi službena stranica FK Željezničar.

Uz dosta problema sa tadašnjim vlastima, Plavi su primljeni u Podsavez 19. rujna 1921. godine. Već spomenutu utakmicu sa SAŠK Napretkom, Željo je izgubio 5:1, jedini strijelac za sarajevski Klub bio je upravo Dimitrije Dimitrijević.