Podijeli članak

Nestor Pitana imenovan je glavnim sucem finala Svjetskog prvenstva u Rusiji između Francuske i Hrvatske u nedjelju na moskovskom Lužnjikiju (17:00).

Asistirat će mu sunarodnjaci Hernan Maidana i Juan Belatti. U svojstvu četvrtog suca bit će Nizozemac Bjorn Kuipers.

Subotnja utakmica za treće mjesto u Sankt Peterburgu (16:00) između Belgije i Engleske pripala je Irancu Alirezu Faghaniju. 

Argentinskom sucu Nestoru Pitani posljednja utakmica tekućeg turnira bit će peta delegirana utakmica u Rusiji.

Na Lužnjikiju je sudio otvorenje prvenstva između Rusije i Saudijske Arabije. Kvalitetne sudačke procjene na međusobnim ogledima grupne faze između Švedske i Meksika, Hrvatske i Danske u osmini finala te Francuske i Urugvaja u četvrtfinalu priskrbile su mu suđenje na ključnom okršaju mundijala. U četiri je utakmice dodijelio 12 žutih kartona.

I dalje mu se u navijačkim krugovima spočitava što nije izravno isključio Mathiasa Jorgensena nakon prekršaja Ante Rebića u 115. minuti osmine finala između Danske i Hrvatske. 

Međutim, Argentinac se vodio sudačkim naputkom i nije posegnuo za dvostrukom kaznom. Hrvatskoj je dodijelio jedanaesterac, ali Danskoj nije izravno isključio igrača kojeg je opomenuo žutim kartonom.

Suđenjem se počeo baviti 2007. godine, prenosi Index.hr. Tri godine kasnije uvršten je bio na sudačku listu Međunarodne nogometne federacije (FIFA). Sudio je na proteklom Svjetskom prvenstvu u Brazilu prije četiri godine.