Podijeli članak

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru formirao je novi servis za pružanje podrške studentima s invaliditetom i posebnim potrebama. Isti je sačinjen od profesora koji su stručnjaci na ovom polju, samih studenata s invaliditetom te predstavnika Studentskog zbora. 

Predsjednik SZ-a Filozofskog fakulteta Vedran Biokšić kaže kako je ideja za ovaj projekt nastala tijekom provođenja nedavno završenog javnog poziva za oslobađanje studenata u teškoj materijalnoj situaciji od školarine, kada je postalo jasno kako se i ovoj kategoriji studenata mora pružiti olakšica u studiranju. 

''Uvidjeli smo brojne poteškoće s kojima se susreću studenti s invaliditetom. U razgovoru s dekanom i Upravom fakulteta, odlučili smo da tim studentima pružimo kakvu-takvu olakšicu u studiranju. Filozofski fakultet je podržao ovaj projekt te su odlučili da se studenti s teškim invaliditetom oslobode plaćanja školarine'', kazao je Biokšić. 

Naime, članovi novooformljenog servisa su, kao prvi zadatak, počeli raditi na izradi kriterija po kojima će se ova vrsta financijske podrške davati. Biokšić navodi kako bi, ukoliko sve bude išlo po planu, javni poziv trebao biti raspisan već uoči početka idućeg semestra, u krajnjem slučaju pred početak iduće akademske godine. 

''Najveći problem s kojim se susrećemo je to što ne znamo koliki je točan broj studenata s invaliditetom i posebnim potrebama na Sveučilištu. O tome nema evidencije ni na razini fakulteta ni Sveučilišta. Tako da je to prva prepreka koja će se u narednom razdoblju trebati otkloniti'', kazao je Biokšić. 

Inače, ovaj servis će održavati stalnu suradnju i s Uredom za studente s posebnim potrebama koji već postoji na razini Sveučilišta, a čije se prostorije nalaze na Medicinskom fakultetu. Pored ranije navedenih aktivnosti, najavljeno je kako će njegova vrata uvijek biti otvorena ovoj kategoriji studenata kako bi se radilo na otklanjanju ili ublažavanju raznih problema s kojim se susreću tijekom studiranja. 

Pogled.ba