Podijeli članak

U dvorani Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održana je završna konferencija IPA CapRadNet projekta, koji je implementiran u sklopu Programa Jadranske prekogranične suradnje.
U uvodnom obraćanju, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko- neretvanske županije  izrazio je zadovoljstvo zbog uspješnog kraja provedbe projekta usmjerenog na ublažavanje rizika i upravljanje rizicima na moru i obalnom području, u zračnim lukama i gradovima Jadransko-jonske regije.

„Za Vladu HNŽ benefiti od sudjelovanja u CapRadNet-u mnogo su veći od onih formalno sadržanih u projektu. Uz projektnu potporu visokom obrazovanju, kroz ovaj smo se projekt dodatno obučili i učvrstili naše uvjerenje da se nalazimo na  pravom putu“, kazao je predsjednik Herceg.

Istaknuo je, također, kako je Vlada HNŽ čvrsto opredijeljena za još snažnije uključivanje u projekte međuregionalne suradnje i što skorije članstvo BiH u EU.

„Da je tako, pokazuju brojne aktivnosti koje smo započeli u proteklih godinu dana - od Akcijskog plana za provedbu Reformske agende kojim je planirano 48 reformskih mjera do izrade multisektorske integrirane Strategije razvitka HNŽ, koja će pored ostalih strateških dokumenata koje imamo biti dobra podloga za snažnije sudjelovanje u programima i projektima EU-a.

Ne želimo stati na tome, a sudjelovanjem u ovom projektu, između ostaloga, cilj nam je bio  dati i dodatni poticaj drugim tijelima županijske uprave da se još intenzivnije  uključuju u europske projekte kroz koje se promiče razmjena iskustava među partnerima, a dijeljenjem znanja šire dobre prakse i univerzalne europske vrijednosti.

To je naše trajno opredjeljenje i Vlada će uložiti dodatne napore da kroz prekograničnu i međuregionalnu suradnju, te zajednički rad na projektima, omogući promoviranje naših gospodarskih, kulturnih, prirodnih i drugih resursa“, naglasio je predsjednik Herceg ujedno, kao znanstvenik i sveučilišni profesor, održavši predavanje o temi Energija i energetska učinkovitost - ključ održivog razvitka.

Na završnoj konferenciji, pored prezentiranja aktivnosti i rezultata projekta, održana su, također, predavanja o temama: Indikatori razvitka, Stanje i mogućnosti EU fondova u BiH i Politika EU u području okoliša i financijski instrumenti.

Inače, projekt CapRadNet okupio je partnere iz: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Slovenije, a voditelj  je talijansko Sveučilište iz L'Aquille.