Podijeli članak

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru je priređena svečana akademija u povodu 450. obljetnice od smrti Marina Držića. Organizatori akademije su Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne i Filozofski fakultet. 

U programu su sudjelovali akademik Luko Paljetak, prof. Antun Lučić, prof. Tina Laco i studenti Filozofskog fakulteta.  

„Dubrovnik je davne 1508 godine iznjedrio našeg najboljeg komediografa, i zasigurno jednu od najzanimljivijih književnih ličnosti na ovim prostorima uopće. Neki će ga nazvati urotnikom i pobunjenikom, drugi tvrditi da je riječ o dosljednom borcu za čast, u svakom slučaju uvijek brilijantan, peckav, oštar čovjek“ -  istaknula je Tina Laco. 

„Zbilja je Marin Držić vezan za interpretacije, za reprezentacije, i zasigurno o njemu nikad dosta. Ovi trenutci njemu u čast povezani su s našim gotovo dubokim svjetovima.“ – istaknuo je Luko Paljetak. 

Dekan Filozofskog fakulteta prof. Ivica Musić pozdravio je sve prisutne i istaknuo kako je Filozofski fakultet prije tri godine potpisao ugovor s Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne, radi obostranog i općeg interesa na obrazovnom i društvenom polju. 

Današnja svečana akademija u povodu 450. obljetnice od smrti Marina Držića samo je jedan od realiziranih programa u okviru ove suradnje. 

M.P. / Pogled.ba