Podijeli članak

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru danas je održana promocija „Leksikona odgojnih i obrazovnih znanosti“ .

Naime, radi se o knjizi koja je prevedena s talijanskog jezika, a preveo ju je don Ivan Marijanović. 

Prvo izdanje leksikona bilo je 1997. godine na talijanskom jeziku,a objavio je Fakultet odgojnih znanosti Papinskoga salezijanskog Sveučilišta u Rimu. 

„Nakon izlaska leksikona prije dvadeset godina, na prevođenje se dao don Ivan i sam nekadašnji student Salezijane. Prošlo je više godina kada je on dovršio hrvatski prijevod i naumio ga dati u tisak, međutim u Rimu je najavljeno i 2008. godine izišlo drugo izdanje koje je bilo prošireno preinačeno, popunjeno, kako se već inače radi u ovom današnjem dinamičnom svijetu“- riječi su  biskupa mons. Ratka Perića.

Leksikon je u drugom talijanskom izdanju okupio 184 suradnika iz 15 zemalja svijeta koji su obradili 1 591 pojam.

Nakon toga, ističe biskup, don Ivan je radio novi prijevod, i nakon 9 godina, leksikon, koji sadrži 1 384 stranica, je ugledao svijetlo dana i na hrvatskom jeziku u izdanju mlade Akademije odgojno - obrazovnih znanosti, koja je utemeljena 2015 godine u Zagrebu.
U uredništvu leksikona je i dekan FPMOZ Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Mario Vasilj , a recenzent je don Ante Pavlović.

„Leksikon predstavlja jedan iskorak u definiciji pojmova kojeg u Hrvatskoj još nema i možda je ovo poziv i onima koji se bave odgojno – obrazovnim znanostima da naprave i takav korak u Hrvatskoj“- kazao je dekan Vasilj. 

Cjelokupni projekt je od velikog značaja za mostarsko sveučilište, pa je samim time i uključen u Sveučilišni tjedan. 

„Drago nam je da promoviramo nove vrijednosti, posebno u jednoj vrlo važnoj disciplini i s te strane mi smo sretni da će naši studenti, pa i građani moći kroz taj leksikon tražiti nove vrijednosti i imati uvid u ono što se događa u odgojno – obrazovnim znanostima, ali i da će biti poticaj za sve mlađe kolege da se nadopunjuju i da jednog dana i sami uđu u takav leksikon“, poručio je rektor Sveučilišta prof. dr. Zoran Tomić.