Podijeli članak

Razbojnici u Lyonu opljačkali su vozilo zaštitarske tvrtke Loomis i ukrali devet milijuna eura nakon što je vozilo izašao iz podružnice Francuske banke, piše The Guardian. 

Kako navode lokalni mediji, dva kombija blokirala su zaštitarsko vozilo, razbojnici su prijetili vozaču, uzeli novac te pobjegli u dva vozila koja su kasnije zapalili. 

-Bio je to hrabar napad, upravo u centru grada - kazao je izvršni direktor Loomisa Michel Tresch za AFP te dodao da je najvažnije da su zaposlenici tvrtke sigurni i zdravi.

Troje zaposlenika Loomisa, dva muškarca i žena su u šoku te će im biti potrebna psihološka pomoć. Dvoje zaposlenika kazalo je kako su imali opetovanih problema sa sustavom za zaključavanje vozila. 

Naime, sigurnosni kod vozila mijenja se tijekom svake vožnje, a opljačkano vozilo imalo je "stalni kod", koji je olakšao posao razbojnicima. 

-Očito je došlo do greške od strane tvrtke - kazao je jedan zaposlenik za AFP. 

Inače, švedska zaštitarska tvrtka Loomis napadnuta je nekoliko puta tijekom godina. U svibnju 2017. opljačkano je njihovo vozilo te su razbojnici pritom ukrali 35 milijuna eura gotovine, dijamante i zlatne ingote.  U prosincu 2016. lopovi su ukrali 70 kilograma zlatne prašine u vrijednosti 2,5 milijuna eura iz iste tvrtke u blizini Lyona.

U ožujku ove godine je francuski razbojnik, Rédoine Faïd, osuđen je na 28 godina zatvora zbog napada na kombi tvrtke Loomis u Calaisu 2011.