Podijeli članak

Sutra počinje 26. Sarajevo film festival. I dok u festivalskom gradu ove godine crveni tepih je tek simoblično postavljen, a filmovi i popratni sadržaji se prate online, nešto zabavnije će biti u Mostaru.

Poštujući sve epidemiološke mjere, sljedećih šest noći bit će prikazani filmovi SFF-a u gradu na Neretvi, pod otvorenim nebom.

Filmom 'Koncentriši se, baba' bit će otvoren mostarski dio Sarajevo film festivala. Dašak atmosfere ove godine prvi put se osjeti u Hercegovini, piše N1. 

"Ovo je prvi put da se ovdje održava, a cilj je bio da dovedemo publici kino, a pošto je trenutačna situacija s covidom 19 i ne možemo putovati, bar da kino dođe do nas", kazala je Ines Radić, koordinatorica programa SFF-a u Mostaru.

U tijeku su završni radovi pripreme prostora za gledanje filmova. Projekcije Sarajevo film festivala će biti prikazane u industrijskoj zoni grada, na vanjskom dijelu prodajnog centra Plaza.

U novom filmskom gradu u Mostaru će ovdje biti prikazano platno na kojem će se prikazivati filmovi, a s druge strane je prostor sa 800 mjesta. Ipak, toliko ljudi, zbog epidemiološke situacije, neće moći pratiti filmove. Sve je ograničeno na stotinu mjesta.

Preciznije, stotinu ležaljki. Kako bi ugođaj za stotinu ljubitelja filma bio potpun, posjetitelji će moći uživati u komforu praćenja sedme umjetnosti. Program će svaki dan počinjati u 20h zakuskom, a onda i film.

"Goste ćemo morati raspoređivati po stolovima, kako ne bi došlo do grupiranja, jer jako nam je bitno da se drže preporuke kriznog stožera i da se drži rastojanje. Hoće li ležaljke koje će biti ovdje biti dovoljno udaljene jedne od drugih? Da, naravno, to ćemo sve osigurati da sve bude udaljeno kako je krizni stožer propisao. Hoće li se filmovi gledati pod maskama? Trebalo bi, pozivamo sve da dođu pod maskama i da to sve bude kako treba biti", kazala je Marela Bilić, koordinatorica događaja SFF-a u Mostaru.

Karte za filmske projekcije su u prodaji, a najčešće se kupuju online. Atmosferu SFF-a u Mostaru začinit će i druženje sa ekipama filmova.

"Omogućili smo u subotu, to je 15.8. druženje sa ekipom Filma Koncentriši se baba, ekipa filma je sa čitavog Balkana, pa će doći ljudi sa svih strana i druženje će biti nakon filma Otac, trebao bi doći naš glumac Goran Bogdan", kazala je Radić.

Ciljna grupa, ističu organizatori su mladi ljudi, koji do sad nisu imali priliku pratiti filmove, posebno festivalske u ovom gradu, na ovaj način. Iako bez crvenog tepiha, glamuroznih modnih kreacija, buke i festivalske groznice, Mostar rado dočekuje svoj prvi festivalski dan najveće filmske smotre regije.