Podijeli članak

Tagovi

Smatra se da je najbolji položaj spavanja onaj u kojem se glava nalazi na sjeveru, istok se smatra pravcem kreativnosti te je dobar za mlade, a jug pravcem strasti.

Što određuje smjer

Smjer prema kojem je glava okrenuta za vrijeme spavanja prema istočnjačkim učenjima ima velik utjecaj na zdravlje čovjeka. To potvrđuju i brojne znanstvene studije prema kojim polovi Zemlje i njihova magnetska sila mogu poticati bolje ukupno zdravlje, ali i ako su u neslaganju s položajem tijela, uzrokovati glavobolje i biti okidač kroničnih zdravstvenih stanja.

Uređenje spavaće sobe

Prema općim principima drevne kineske vještine Feng Shui o spavanju, spavaća soba treba biti oaza mira i tišine u domu. Ako je moguće, najbolje je izbjeći postavljanje kreveta izravno nasuprot sanitarijama, kao i uske te sobe nepravilnog oblika. Krevet se ne bi smio nalaziti na sjecištu strujanja zraka, primjerice između vrata i prozora. Bolje ga je postaviti prema kutu  prostorije, ali ne i u sami kut.

Glava usmjerena prema sjeveru

Ovaj položaj idealan je za ljude koji pate od nesanice, a osobito za one starije životne dobi. Iako pojačava smirenost, duhovnost te snižava razine krvnog tlaka. Loše strane koje donosi ova pozicija su manjak kreativne energije i elana.

Glava usmjerena prema istoku

Ovaj se položaj smatra idealnim za djecu i mlade ljude. Potiče na ranije ustajanje, više energije, rast te razvoj. Za ljude starije od 50 godina ovaj bi položaj mogao biti previše intenzivan. Kako potiče rast i aktivnost, nije dobar za hiperaktivne i tjeskobne ljude.

Glava usmjerena prema jugu

Općenito se ova pozicija povezuje s visokom energijom, vatrenim snovima, jakim libidom i svađama. Iako potiče strast životu, nije dobro na ovaj način spavati dulje vrijeme. Može rezultirati razdražljivošću i nesanicom, a u njemu se mogu javljati i dramatični snovi.

Glava usmjerena prema zapadu

Ova se pozicija prema Feng Shuiju povezuje s osjećajem zadovoljstva, ugode te hedonizma. Iako stvara pozitivno ozračjem može potaknuti i manjak energije te lijenost. Zbog toga se ne savjetuje ljudima usmjerenim na građenje karijere ili postizanja poslovnih uspjeha.

24sata.hr