Podijeli članak

S ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa (Covid-19) na području Federacije Bosne i Hercegovine, danas je Federalni stožer civilne zaštite donio 12 naredbi, s tim da se 10 odnosi na sve županije kojima se stavlja na raspolaganje zaštitna oprema.  

Današnjom naredbom FŠCZ, poljoprivredni proizvođači koji obavljaju proljetnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prijevoznim sredstvima za prijevoz pčelinjih društava, opreme i materijala, te vrše prijevoz poljoprivrednih proizvoda, mogu nesmetano obavljati poljoprivrednu djelatnost na prostoru FBiH, te se izuzimaju iz naredbi od 20., 21., 27. i 29. ožujka i od 3. travnja 2020. godine. Istom naredbom, trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare mogu obavljati svoju djelatnost i izuzimaju se iz naredbe od 3. travnja 2020. godine.

Naređeno je FUCZ da stavi na raspolaganje zaštitnu opremu županijskim stožerima civilne zaštite za svih 10 županija na području FBiH koji će je dalje raspodijeliti javnim zdravstvenim ustanovama na tom području. Radi se o 700 višekratnih zaštitnih odijela, 6.000 vizira, 50.000 rukavica i 3.000 naočala.

Uvodi se obvezna mjera karantina po rješenju Federalnog ministra zdravstva svim osobama koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu (BiH) na graničnim prijelazima: Međunarodni aerodrom Sarajevo, Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II i Ivanica. Od primjene ove Naredbe izuzimaju se vozači, strojovođe, piloti i kabinsko osoblje u međunarodnom prometu i osobe u pograničnom i prekograničnom kretanju.

Naređuje se FUCZ da osigura šatorski prostor za boravak osoba na ovim graničnim prijelazima, dok će se na graničnim prijelazima Izačić i Bijača koristiti ranije uspostavljeni šatorski prostor od strane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Naređuje se županijskim stožerima civilne zaštite da, pod pratnjom policijskih službenika, osiguraju transport osoba koje ulaze u BiH sa graničnog prijelaza do mjesta određenog u rješenju za karantenu. 

Županijskim ministarstvima unutarnjih poslova i županijskim upravama policije naređeno je da osiguraju stalno prisustvo policijskih službenika na ovim graničnim prijelazima, a Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da upućuju osobe u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor na ovim prijelazima te da zadrži putne isprave do izdavanje rješenja o mjerama karantene i njihovog preuzimanja od nadležnog stožera civilne zaštite.

Stupanjem na snagu ove naredbe prestaje da važi ona od 6. travnja 2020 godine.