Podijeli članak

Zbog nepostojanja većine u Domu naroda Parlamenta FBiH, njegov rad od početka novog mandata je u svojevrsnoj krizi. Do sada su, osim konstituirajuće, održane samo dvije redovite i jedna izvanredna sjednica. Posljednji pokušaj zasjedanja, prije 20 dana, okončan je neslavno neusvajanjem dnevnog reda.

Dođu i ne rade

"Očito je da dio izaslanika dođe samo radi reda, ali mi je nepojmljivo da se dođe a da se ne glasa za dnevni red. Ne moraju podržati pojedine točke, ali treba se pružiti prilika da se radi. Institucije moraju raditi i trebaju biti iznad nekog pojedinačnog ili grupnog prava, a nekima je očito u cilju da izvode opstrukcije", kaže za Oslobođenje delegat iz reda Srba Žarko Vujović, koji je odnedavno član Socijaldemokrata BiH.

Prema podacima koji su objavljeni na internet-stranici Doma naroda, profesionalnim delegatima je od konstituiranja ovog doma 15. veljače do 30. rujna isplaćeno 1.121.005 KM za plaće i naknade te 18.220 KM neprofesionalnim. Istovremeno, isplaćeno je 248.498 KM “bijelog hljeba” delegatima kojima je prestao mandat.

"Po mom mišljenju, jedini način da se natjeraju raditi je suspenzija primanja. Nigdje na zemaljskoj kugli nema da se svakih nekoliko mjeseci održi sjednica a da se primaju plaće i ostale prinadležnosti. Izvodi se opstrukcija države od koje se debelo naplaćuje novac", navodi Vujović.

Šef Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak (SDA) otkriva da su u ponedjeljak održane konsultacije predstavnika oba doma i Vlade FBiH “vezano za sinhronizaciju daljih aktivnosti i intenziviranje rada”.

Sjednica idućeg tjedna 

"Predstavnički dom zasjeda sljedećeg tjedna i ja očekujem da će Dom naroda održati sjednicu dan ili dva nakon toga. Vjerujem da će dnevni red biti gotovo istovjetan kao onaj koji nije usvojen na posljednjoj sjednici. Također, nadam se da će završiti do tada politička usuglašavanja i stručne konsultacije kako bismo imali i sjednicu sa zakonima o doprinosima, porezu na dohodak, reviziji i računovodstvu te registru financijskih izvještaja", kaže Duvnjak.