Podijeli članak

Ublažavanje mjera suzbijanja koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine počet će od idućeg tjedna, ali će se provoditi sukcesivno zbog čega član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez poziva građane na dodatno strpljenje.

Prilikom današnjeg redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija, Čerkez je istakao kako Federacija BiH bilježi optimističan porast oporavljenih od koronavirusa, što će biti dodatna baza za popuštanje mjera već u narednom tjednu.

U protekla 24 sata u FBiH je testirano 779 građana, od čega ih je 14 bilo pozitivno na Covid-19, što ukupno čini 784 zaraženih u FBiH te ukupno 11.975 testiranih osoba. Otprilike 54 posto zaraženih su žene te gotovo 46 posto muškarci. Najveći broj zaraženih, njih 239, i dalje je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Među zaraženima je hospitaliziran 61 pacijent, dok ih je sedam na respiratorima. Kada je riječ o smrtnim slučajevima, u FBiH je od koronavirusa preminulo 18 muškaraca i 14 žena. Blizu 70 posto preminulih su stariji od 65 godina.

"Podatak koji nas na neki način čini optimističnim jeste da imamo 169 oporavljenih, od kojih se 26 osoba oporavilo u protekla 24 sata. Broj oporavljenih značajno raste, dok imamo kontinuitet broja pozitivnih", kazao je Čerkez.

Ublažavanje mjera U FBiH koje počinje od idućeg tjedna prije svega će se odnositi na omogućavanje kretanja osobama starijim od 65 godina i mlađima od 18 godina u određenim terminima.

Čerkez se osvrnuo i na predstojeći praznik.

"Nadamo se da period prvosvibanjskih praznika građani neće provoditi na roštiljima, već pod punom osobnom zaštitom da ne bismo sve ovo što je do sada urađeno doveli u ponovni rizik. Svi naši sugrađani moraju biti svjesni da ne govorimo o eliminaciji većine mjera. Kada bude omogućen izlazak, i dalje ćemo morati držati socijalnu distancu, nositi rukavice i maske. I dalje je tu preporuka lične higijene, posebno pranja ruku", naglasio je Čerkez, prenosi Klix

On je pozvao građane na strpljenje te ih upozorio da se ne vode popuštanjem mjera u zemljama regija.

"Moramo znati da je BiH imala prvi slučaj 9. ožujka, za razliku od Hrvatske gdje je to bilo 25. veljače. Ublažavanje mjera ne znači povratak normalnom životu, već vraćanju nekog života koji bi bio pun opreza i u kojem bismo svi morali kao društvo trebali doprinijeti da situacija ostane i dalje ovakva kakva jeste", poručio je Čerkez.