Podijeli članak

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić najavio je potpunu obustavu pružanja pomoći migrantima u prihvatnom centru Vučijak, koja će na snagu stupiti od idućeg ponedjeljka. 

Fazlić je na konferenciji za medije u Sarajevu naveo kako se Grad Bihać već dvije godine nalazi pod pritiskom nastali stalnim prilivom migranata, bez financijske pomoći nadležnih institucija, zbog čega je odlučio da će prestati trošiti novac građana Bihaća koji je odvajao u svrhu pružanja pomoći migrantima. 

- Grad Bihać, zajedno sa Crvenim križom i međunrodnim organizacijama, već dvije godine sam izdržava migrantsku krizu. Došao sam u Sarajevo da bih pokazao da migrantska kriza, koja postoji samo u Bihaću, ne jenjava, već postaje gora. Kada se govori o novcima namijenjenim migrantskoj krizi, Bihać nitko ne spominje, a mi smo do sada za Vučijak potrošili 100.000 KM. Od ponedjeljka će to prestati, pustit ćemo da kriza eskalira i na taj način pokušati natjerati nadležne institucije da reagiraju. Ukoliko i to ne uspije, organizirat ćemo divlji kamp Krajišnika ispred parlamentarne skupštine - izjavio je Fazlić. 

Podsjetio je da preporuke i zahtjevi koje su Bruxelles ili veleposlanik Wigemark imali po pitanju migranata u BiH nisu ispunjeni, te da su sve opcije za smještaj migranata koje je Grad Bihać predložio proglašene neuvjetnim. 

- Tražim da se donese plan za Bihać, da neko preuzme lidersku poziciju i odgovornost. Mi smo predložili lokaciju Vučijaka, uložili novac, a onda ta lokacija nije bila dobra. Potom smo predložili novu lokaciju za izgradnju migrantskog centra 20 kilometara od Bihaća, za koju su rekli da migranti ne bi imali nužne servise. Ispada da te ljude trebamo držati u centru grada. Dolazi zimsko vrijeme kada će ti jadni ljudi hodati kroz Bihać ogrnuti dekama i opet ćemo mi biti jedini koji ćemo morati pomagati im - rekao je Fazlić. 

Ponovo je upozorio da Hrvatska nastavlja vraćati migrante u BiH, dok se iz Sarajeva vozom svakodnevno slijeva oko 150 migranata. Za njihove potrebe na Vučijak se svakodnevno preveze 20.000 litara vode, a Crveni križ, koji financira Grad Bihać, osigurava obroke.