Podijeli članak

Europska banka za obnovu i razvoj predstavila je interaktivni dosad neviđeni video, snimljen u 360 stupnjeva, kojim se prezentira završene dionice autoceste A1 na Koridoru 5C, kao i značaj ove moderne prometnice za Bosnu i Hercegovinu, ali i regiju u cijelosti, prenosi Klix.ba.

Interaktivna snimka daje dosad neviđeni uvid u pojednosti autoceste A1, a u prvom dijelu nas vodi do Zeničke zaobilaznice, odnosno jedan od visokih vijadukta koji će nositi jedan od najzahtjevnijih dijelova autoputa.

"Ova cesta je najveći infrastrukturni projekt u povijesti ove zemlje. Do sada ga prati 28 tunela i 108 mostova, a u narednim godinama bit će ih izgrađeno još. Put za more iz Sarajeva, koji danas traje 3,5 sata, trebao bi trajati svega dva sata jednom kada se cesta završi", kaže vodič prezentacije.
 


Ističe se da će cijeli autoput na Koridoru 5C biti završen krajem sljedećeg desetljeća i da će, jednom kada se završi, predstavljati kralježnicu Bosne i Hercegovine.

Trenutno se na Koridoru 5C koristi 95 izgrađenih kilometara, 10 kilometara se ne koristi. Radovi se na Koridoru 5C obavljaju samo na poddionici Buna - Počitelj južno od Mostara.

Gradnja cjelokupne autoceste stajat će oko četiri milijarde eura, a dosad je u to investirano nešto više 1,1 milijarde i to kreditima koje su osigurali EBRD, Europska investicijska banka (EIB) te Kuvajtski fond za razvoj.

Kada projekt bude završen dužina autoceste od Budimpešte do Ploča iznosit će 702 kilometra, a prve procjene govore da bi se njome iz mađarske prijestolnice stizalo na Jadran za pet do šest sati vožnje.