Podijeli članak

Britanski euroskeptični političar Nigel Farage pokušao je, prvog dana svoje predizborne kampanje, pojačati pritisak na Borisa Johnsona, rekavši da će se njegova Stranka Brexit kandidirati protiv konzervativaca ukoliko premijer ne odustane od svog sporazuma s Europskom unijom, javlja Tanjug pozivajući se na AP.

Farage je osnovao stranku početkom godine kako bi se borio za "tvrdi" Brexit, a trenutno nema mjesta u parlamentu.

Stranka Brexit odbacuje Johnsonov sporazum s EU-om i zalaže se za napuštanje bloka bez dogovora o budućim odnosima nazivajući ga Brexitom "čistog prekida".

Sada Farage poziva Johnsona da napusti svoj sporazum, a zauzvrat će Stranka Brexit s konzervativcima formirati "pakt o nenapadanju, stojeći po strani u mnogim područjima".

"Ako Johnson odbije ponudu, natjecat ćemo se za svako pojedinačno mjesto u Engleskoj, Škotskoj i Velsu", rekao je Farage.

Trump: Johnson i Farage bi bili 'nezaustavljiva sila'

Pokrećući kampanju Stranke Brexit za izbore, koji će u Velikoj Britaniji biti održani 12. prosinca, Farage je rekao da Johnsonov sporazum "nije Brexit jer će značiti nastavak pridržavanja nekih pravila EU i godine pregovora o budućim odnosima".

"Boris [Johnson] nam kaže da je ovo sjajna stvar. Nije. To je loš, stari ugovor i jednostavno nije Brexit", rekao je Farage.

Dan ranije, američki predsjednik Donald Trump pozvao je Faragea da sklopi izborni pakt s Johnsonovim konzervativcima. Prema Trumpu, Farage i Johnson će biti "nezaustavljiva sila".

Farage je igrao ključnu ulogu u kampanji za britansko napuštanje Europske unije 2016. godine.

Johnson odbacuje izborni pakt s Farageom, navela je agencija AP.