Podijeli članak

Tagovi


 

Facebook već dulje vrijeme ima poteškoća sa pitanjem privatnosti i zaštite podataka svojih korisnika, i dok Zuckerberg radi na poboljšanju izgleda sučelja i uvodi "revolucionarne" izmjene, jučerašnja će epizoda problematiku privatnosti ponovno staviti u prvi plan. Naime, zahvaljujući modificiranom cookieju, Facebook zna što radite dok ste online čak i nakon što se odlogirate.

Barem tako tvrdi samoprozvani haker Nik Cubrilovic. Nakon što je proveo mnoštvo testiranja i analiza HTTP headera zahtjeva koje pretraživači šalju facebook.com-u, otkrio je kako Facebook, umjesto da ih briše, mijenja svoje cookieje istog trenutka kada se odjavite sa društvene mreže, prenosi blog portal ZDNet.

Kako vaše jedinstvene korisničke informacije i dalje ostaju u tim cookiejima, Facebook vas i dalje može pratiti, stoga ako mislite da će vam klik na "log out" pomoći, razmislite još jednom, poručuju iz ZDNeta. Ako pređete na neku stranicu koja sadrži Facebook plugin, vaš će browser nastaviti slati povjerljive informacije u Palo Alto.

Cubrilović je to ovako objasnio: "Kada se moj browser odlogira iz Facebooka, svaki put kad posjetim neku stranicu koja ima like ili share gumb, Facebooku se i dalje šalju povjerljive informacije, uključujući i moj ID. Jedini način kako bi se to spriječilo je da obrišete sve cookieje. Možete to provjeriti tako da upotrijebite bilo koji browser koji sadrži developer alate."

Kako se riješiti cookieja a da i dalje možete koristiti Facebook servis?

Kako bi spriječili slanje vaših privatnih podataka, a i dalje mogli koristiti svoju, sada možda malo manje omiljenu socijalnu mrežu, možete obrisati cookieje svaki put nakon što se s nje odjavite.

Ako se pokaže kako su Nikove tvrdnje točne, to bi za "fejs" mogao biti veliki problem. Ovaj slučaj sličan je onome iz Njemačke, kada je zbog nepoštivanja pravila o privatnosti ministrica za zaštitu potrošača svojim kolegama savjetovala da prestanu koristiti ovaj društveni servis.