Podijeli članak

Nakon ubilačkog pohoda Filipu Zavadlavu iz Splita određen je jednomjesečni istražni zatvor. Na ispitivanju je bio potpuno rastrojen pa je poslan na psihijatriju u zatvorsku bolnicu u Zagrebu kamo je sinoć stigao.

Odvjetnik Branko Šerić, kojega je angažirala Facebook grupa podrške, Filipa još nije kontaktirao. Na putu je za Split gdje će se sastati s odvjetnicom Ivankom Šamijom, koja osumnjičenika zastupa po službenoj dužnosti te sucem istrage.

- Ja sam sad na putu za Split da riješim tehnička pitanja, konzultacije s kolegicom Šamijom, sa sucem istrage i s državnim odvjetnikom, tako da mogu što više i prije biti uključen u spis predmeta. Kad se vratim u Zagreb pokušat ću ostvarit kontakt ukoliko Filip bude kontaktibilan. Čuo sam se s njegovom majkom, jer ona također želi doći u posjet svome sinu tužna je i šokirana, rekao je Šerić.

Županijsko državno odvjetništvo donijelo je rješenje o provođenju istrage zbog teškog ubojstva i općeopasne radnje. Kao motiv navode osvetu zbog prijetnji, fizičkog napada i iznude.

Mnoge građane zabrinula je neshvatljiva masovna potpora koju je trostruki ubojica dobio na nekim društvenim mrežama. Grupa podrške koja je angažirala odvjetnika u međuvremenu je uklonjena s Facebooka. No, sinoć je osnovana nova grupa koja već ima 13.000 članova.

Stručnjaci upozoravaju da taj fenomen može biti potencijalno štetan s nesagledivim posljedicama. 

- Razmjeri koje je to poprimilo, da to više nije intimno nego o tome bruji cijela zemlja, otvaraju mogućnost da bi osobe koje su tome potencijalno sklone mogle imati takav refleks nađu li se u sličnoj situaciji, pogotovo ako su labilne i željne medijske pozornosti, ističe voditeljica Laboratorija za istraživanje nasilja Anna-Maria Getoš Kalac.

Potporu dijela javnosti koju je ubojica dobio na društvenim mrežama oštro je osudio premijer Andrej Plenković, upozoravajući da anarhija nije smjer u kojem hrvatsko društvo želi ići.