Podijeli članak

Tagovi

Facebook je objavio da je dobio bitku u ratu protiv dječje pornografije i seksualne eksploatacije djece na svojim stranicama. Između srpnja i rujna ove godine pronašli su i uklonili čak 11.6 milijuna postova koji su povezani s dječjom golotinjom i seksualnom eksploatacijom djece.

Po prvi puta u povijesti, Facebook kobne sadržaje uklanja i s Instagrama, a u akciju su uključeni i postovi povezani sa suicidom i samoozljeđivanjem. U tu je akciju krenuo nakon samoubojstva 14-godišnje Molly Russell koja je počinila ubojstvo 2017. Njen otac je nakon toga na njenom računu pronašao postove o samoubojstvu i samoozljeđivanju. Također, na Facebooku je nedavno uveden 'filter osjetljivosti' za sadržaje koji bi mogli biti uznemirujući nekim korisnicima.

Dvosjekli mač 

U Facebookovom najnovijem izvješću apostrofirano je da je uklonjeno čak 11.6 milijuna postova koji sadrže dječju golotinju i seksualnu eksploataciju djece i još 754.000 s Instagrama, 2.5 milijuna komadića sadržaja povezanih sa samoubojstvom i samoozljeđivanjem te 845.000 s Instagrama, 4.4 milijuna postova povezanih s prodajom droge (1.5 milijuna s Instagrama), 2.3 milijuna postova koji prodaju vatreno oružje (56.600 s Instagrama), a s Instagrama je uklonjeno i 133.300 postova koji sadrže terorističku propagandu.
Novo izvješće pokazuje da je Facebook ozbiljno krenuo u borbu protiv nedozvoljenog materijala na svojim stranicama. Od siječnja 2019. do ožujka 2019. uklonjeno je tako 5.8 milijuna postova s dječjom golotinjom, a sada je taj broj udvostručen.

Facebook trenutno ili radi bolji posao u otkrivanju takvog sadržaja ili je potpuno izgubio kontrolu nad problemom koji je na toj mreži prisutan od početka.

Zbog sve većeg odljeva korisnika s mreže zbog ustupanja korisničkih podataka trećoj strani, Facebook je najavio uvođenje enkriptiranih poruka na svoje aplikacija što će nad svu komunikaciju zaogrnuti plaštom nevidljivosti, piše BBC. I to je također dvosjekli mač. S jedne strane, komunikacija korisnika bit će sigurnija, no s druge postat će teže locirati i uhititi predatore.