Podijeli članak

Tagovi

Nakon što je svijet okružila priča da popularna aplikacija za “starenje” prikuplja podatke svojih korisnika, zadržava pravo njihova korištenja i šalje ih u Rusiju koja je navodni vlasnik aplikacije, stigao je i demantij.

Naime, popularni FaceApp ne koristi fotografije korisnika te ih ne šalje u Rusiju kako bi ih tamo koristili za različite svrhe, tako barem stoji u istraživanju koje prenosi Forbes.

Nakon što se pojavila 2017. godine, aplikacija je privukla milijune korisnika koji su poludjeli za filtrom koji će vas postarati i prikazati vam kako bi izgledali u zlatnim godinama.

Samo jedan Tweet bio je dovoljan da napravi globalnu pomutnju i paniku koja se širi. Naime, internetom se proširila informacija kako aplikacija zadržava sve vaše podatke, fotografije, ime i prezime, spol.. I koristi ih u brojne svrhe.

Još veća panika je nastala kada se pojavila informacija da je FaceApp zapravo u ruskom vlasništvu i da sva prava na podatke korisnika zdržavaju upravo Rusi, piše RTL.

No, ispostavilo se kako je ovo samo još jedna dezinformacija koja se proširila internetom. Istraživač koji se navodi pod pseudonimom Elliot Alderson i sam je skinuo aplikaciju i istražio koliko istine ima u informacijama koje su se kao munja proširile internetom i stvorio globalnu paniku.

Francuski cyber stručnjak istraživajući aplikaciju spoznao je da FaceApp uzima samo one fotografije koje obrađujemo, tj. na kojima se transformiramo. 

Osnivač Yaroslav Goncahrov izjavio je za Forbes da nema nikakve opasnosti za korisnike te da se njihovi podaci kao ni fotografije ne šalju nikamo pa ni u Rusiju. “Nema govora o tome da se koriste fotografije i podaci koji se nalaze na vašem telefonu, mi tome nemamo pristup, imamo pristup samo onim fotografijama koje se provlače kroz filtere aplikacije”, govori Goncharov.