Podijeli članak

Akcija brojanja prometa i anketiranje vozača održana je u utorak na 12 lokacija u Županiji Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj.

Sudjelovalo je 65 studenata, a akcija je bila uspješna zahvaljujući upravo vrijednim i odgovornim studentima te policijskim službenicima koji su nam bili podrška za vrijeme akcije, odnosno od 7:00 do 19:00 sati, izjavila je za portal Jabuka.tv dipl. ing. građevine Mirela Šetka Prlić iz mostarske tvrtke Ecoplan.

Svaki student dobio je po 80 KM, a onima koji su svojim vozilom prevezli tim do lokacije i natrag u grad bit će plaćena naknada od 0,45 KM po prijeđenom kilometru.

Kako nam je rečeno, akcija je rađena u sklopu prometne studije za idejni i glavni projekt brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica RH koja bi trebala povezivati Koridor Vc i autocestu A1 u Hrvatskoj.

Jednodnevna akcija brojanja prometa i anketiranja sudionika u prometu rađena je u sklopu prikupljanja podataka o strukturi prometa i putovanjima, odnosno koje je izvorište i cilj te svrha putovanja. Ti podaci su potrebni da bi mogli praviti prognoze koje se tiču planirane brze ceste. Moram pohvaliti vozače koji su bili vrlo susretljivi i ljubazni te je akcija protekla bez ikakvih problema, objasnila je Šetka Prlić za Jabuka.tv.

Tvrtka Ecoplan Mostar je podugovarač konzorcija IGH Zagreb, IGH Mostar, Integra Mostar i Geocon Čitluk. Nakon što se obrade prikupljeni podaci i napravi prometna studija, radit će se prognoze prometa i isplativost brze ceste.

Podsjećamo, spomenuti konzorcij je u srpnju potpisao ugovor s JP Autoceste Federacije BiH za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste približne vrijednosti 7,5 milijuna KM.

Institut IGH i njegovi partneri imaju rok od 18 mjeseci za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste, izvođenje istražnih radova za potrebne idejnog projekta, izraditi studiju izvodljivosti, studiju utjecaja na okoliš kao i druge studije definirane ugovorom.

Podsjećamo, Vlada FBiH je još 2016. godine usvojila okvirnu strategiju prometa Bosne i Hercegovine i transportnu strategiju Federacije, kojom je brza cesta Mostar sjever – Široki Brijeg – granica RH definirana kao jedna od prioritetnih dionica.

Planiranom brzom cestom Mostar sjever – Široki Brijeg – granica RH rasteretit će se cestovna mreža Mostara te će ona ujedno biti i sjeverna obilaznica grada.

Izravnom vezom s autocestom na Koridoru Vc, omogućit će se usmjeravanje s petlje Mostar sjever na koridor Vc prema gradu Širokom Brijegu i općini Grude te u konačnici do granice s Hrvatskom, gdje će se brza cesta priključiti na cestovnu mrežu Hrvatske.

Brza cesta od mjesta Polog izravno se nastavlja na južnu obilaznicu grada Mostara i omogućiti će dobru cestovnu povezanost Županije Zapadnohercegovačke s postojećom cestovnom mrežom, a prije svega s Koridorom Vc, piše Jabuka.tv.