Podijeli članak

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić imenovali su savjetnike u svojim uredima, a koji će u narednom razdoblju savjetovati šefove države iz oblasti vanjske i unutarnje politike, ekonomije i odnosa s javnošću.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik postavio je Danijela Dragičevića za svog šefa ureda. Dragičević je ranije bio angažiran kao Dodikov šef ureda za vrijeme dok je novoizabrani član Predsjedništva BiH obnašao dužnost predsjednika bh. entiteta RS, piše Klix.ba.  Također, Pero Simić ostao je na poziciji Dodikovog savjetnika za medije, dok je Dragoljub Reljić, nekadašnji tajnik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i generalni tajnik Vijeća naroda RS-a, imenovan za savjetnika za ustavno-pravna pitanja.  

U Dodikovom uredu na mjestu savjetnica zaposlene su također Nina Sajić i Ana Trišić-Babić. Sajić je ranije obnašala dužnost veleposlanice BiH u Rumuniji, a također je savjetovala nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića.  

Trišić-Babić je bivša šefica NATO koordinacijskog tima za BiH i bivša zamjenica Ministra vanjskih poslova BiH i to u mandatu kada je dužnost šefa bh. diplomacije obnašao Zlatko Lagumdžija (mandat 2010.-2014. godine).  U uredu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića zaposlena su tri savjetnika i šef ureda. Na mjestu šefa ureda nalazi se Elvir Čamdžić koji je također bio šef ureda bivšeg člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegovića.  

Džaferović je na mjestu savjetnika za odnose s javnošću zadržao i dugogodišnjeg novinara Elvira Huremovića koji je također bio zaposlen kao savjetnik Bakira Izetbegovića u Predsjedništvu BiH. U narednom razdoblju bivši veleposlanik BiH u Turskoj Damir Džanko savjetovat će Džaferovića iz oblasti vanjske politike, dok će ga Adis Alagić savjetovati iz oblasti ekonomije.  

Džaferovićevi savjetnici nastavili su praksu nekorištenja službenih automobila Predsjedništva BiH, a kako je potvrđeno to nisu koristili ni za vrijeme mandata Bakira Izetbegovića. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ponovno je postavio Amira Ibrovića za šefa ureda. Ibrović je već ranije obnašao dužnost Komšićevog šefa ureda, a u srpnju ove godine javnost je informirana da je Ibrović predložen za člana Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH. 

Do imenovanja nikada nije došlo s obzirom na to da je procedura stopirana u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.  Novinar Nihad Hebibović zaposlen je kao Komšićev savjetnik za medije, dok je doktor političkih znanosti i analitičar Slaven Kovačević angažiran kao savjetnik za vanjsku politiku.  

Predsjednik Županijskog odbora Demokratske fronte (DF) u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i bivši veleposlanik BiH u Crnoj Gori i NATO-u Branimir Jukić u narednom razdoblju savjetovat će člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u oblasti NATO integracija.  Internim dogovorom članova Predsjedništva BiH definirano je da članovi Predsjedništva BiH mogu imati šest zaposlenih savjetnika u svom uredu i jednog šefa ureda.