Podijeli članak

Posljednjih nekoliko izbora u BiH bili su pravi mamac za osobe iz svijeta showbusinessa, kulture i sporta. Tako se broj poznatih koji su se željeli okušati u sferi politike povećavao od izbora do izbora. Trend se nastavio i ove godine kada su građani BiH imali priliku da osim starih političkih znalaca svoj glas daju pjevačima, voditeljima, glumcima, sportašima, slikarima... No, kako piše Klix.ba, rezultati Središnjeg izbornog povjerenstva govore da se neki nisu baš proslavili.

Glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović može se pohvaliti najvećim brojem glasova kada je riječ o poznatim osobama na biračkim popisima Općih izbora. On je kao kandidat SDA za Skupštinu Sarajevske županije osvojio 7.458 glasova. 

Pravo iznenađenje je umjetnik Damir Nikšić koji je bio na listi SDP-a i koji je dobio 1.598 glasova. Kandidat SBB-a Dževad Poturak, bivši K1 borac, osvojio je 946 glasova, dok je njegov stranački kolega, umjetnik Sulejman Haljevac dobio 639 glasova. Sportisti Enid Tahirović i Igor Stojanović, kandidati SDP-a za Skupštinu SŽ osvojili su 605, odnosno 799 glasova. Nešto manje glasova za isti nivo vlasti dobile su sportašica Bibija Kerla iz DF-a (545) i glumica Jasminka Bery iz SBB-a (391).

Kandidat Naše stranke Admir Bukva, bivši košarkaš, dobio je 328 glasova, dok bivši trener Sarajeva Mehmed Janjoš (Nezavisna bosanskohercegovačka lista) ima 244 glasa. Njegov stranački kolega tekstopisac Fahrudin Pecikoza dobio 30 glasova više (274), a književnik i scenarist Abdulah Sidran, inače kandidat Građanskog saveza, osvojio je 164 glasa. MMA borac i ugostitelj Denis Stojnić kao kandidat Unije socijaldemokrata dobio je tek 31 glas. 

Neki su pak imali veće apetite pa su se našli na listama za Parlament FBiH. Po broju glasova takve kandidate predvode kandidatkinje SBB-a glumica Zana Marjanović sa 1.251 glasom i novinarka Sanela Prašović-Gadžo sa 1.076 glasova. 
Manje glasova je dobio njihov stranački kolega, glumac Izudin Bajrović za kojeg je glasova 749 građana. 

Deset glasova više od Bajrovića (759) dobio je direktor Hayat produkcije Ahmed Švrakić (Nezavisna bosanskohercegovačka lista) kojem je povjerenje ukazalo 759 birača. Istovremeno, Hayatova voditeljica Mirza Vranj koja je pretendirala na mjesto u Parlamentu FBiH ima tek 248 glasova. S nešto više glasova može se pohvaliti legendarna košarkašica i kandidatkinja Nezavisnog bloka Razija Mujanović koja je dobila 339 glasova i novinar Sinan Sinanović (Nezavisna bosanskohercegovačka lista) koji ima 388 glasova. O stolici u Parlamentu FBiH maštao je i narodni pjevač i kandidat BPS-a Abid Sakalaš, ali 103 glasa u ovom slučaju nisu dovoljna da snovi postanu stvarnost. 

Kada je riječ o državnoj razini vlasti, odnosno Parlamentu BiH, zadovoljan može biti bivši nogometaš i trener Vlatko Glavaš. Kao kandidat DF-a dobio je 3.880 glasova. 

S druge strane, razloga za sreću nema kandidatkinja SDP-a i kazališna redateljica Tanja Miletić-Oručević, koja je dobila tek 486 glasova. 

Za kraj je važno istaknuti i da je folk pjevač Halid Muslimović, kandidat PDA za Narodnu skupštinu Republike Srpske, dobio 167 glasova.