Podijeli članak

Izvanredno stanje na području šest banjalučkih gradskih naselja, koje je proglašeno protekle noći, do daljnjeg ostaje na snazi, uz stalno praćenje padalina, vodotoka Vrbasa i Vrbanje i manjih bujičnih vodotoka, priopćio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Na hidroakumulaciji Bočac vodostaj je, kaže, visok i još uvijek je veliko priticanje vode, tako da se može očekivati da će isticanje vode iz akumulacije i dalje biti veliko.

- To ne znači da će na cijelom toku Vrbasa biti povišen vodotok, jer su pritoke u padu, prije svega Vrbanja – kazao je Radojičić nakon jutrošnje sjednice Stožera za izvanredne situacije.

Što se samog Vrbasa tiče, na izlazu iz akumulacije u Bočcu, moguće je očekivati da još raste zbog velikog priliva vode u hidroelektranu.

Prijavljene su i evidentirane štete u 21 mjesnoj zajednici, a Radojičić je najavio da će biti formirana komisija za procjenu štete u domaćinstvima.

– Na jednoj lokaciji, i to na ušću rječice Široke u Vrbas u Dervišima, došlo je do ugrožavanja kuća, ali, nasreću, nitko nije bio životno ugrožen – kazao je on.

U protekla dva dana na području Banje Luke palo je više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, koja je, neminovno, morala izazvati porast bujičnih i većih vodotoka.