Podijeli članak

Tagovi

Europska odbojkaška federacija (CEV) dodijelila je Odbojkaškom savezu Bosne i Hercegovine (OSBiH) dva značajna natjecanja u konkurenciji žena, koji će se, usprkos pandemiji koronavirusa,  u kolovozu i rujnu ove godine igrati u Zenici - kazao je danas na pres-konferenciji u Zenici predsjednik OS BiH Alija Fatić.

On je podsjetio da će u periodu od 19. do 30. kolovoza, Zenica, zajedno sa Osijekom iz Hrvatske, biti domaćin Europskog prvenstva za juniorke na kojem će sudjelovati 12 reprezentacija, dok će se od 3. do 6. rujna u zeničkoj Gradskoj arena “Husejin Smajlović” igrati i Drugi kvalifikacioni turnir za Europsko prvenstvo u konkurenciji seniorki.

Na tom će turniru sudjelovati četiri reprezentacije: Češka, Latvija, Slovenija te BiH, a plasman na EP izborit će dvije prvoplasirane selekcije. Prvi se turnir igra u Latviji u periodu od 25. do 28.kolovoza.

-Domaćini grupa EP za juniorke bit će Zenica i Osijek, s tim što će se finalni dio turnira, polufinale i finale, igrati u Zenici, odnosno u BiH.

Mi, službeno, u subotu imamo okupljanje naše juniorske selekcije, gdje će izbornik odrediti uži spisak za početak priprema - najavio je Fatić.

Okupljanje, na kojem će se pojaviti 57 igračica, bit će održano u subotu, 27. srpnja, na Ilidži.

- Nakon pet dana rada i testiranja, selektor i njegovi suradnici skratit će spisak na 20 imena. Još nismo odlučili gdje će biti pripreme i kada će početi, ali bit će vrlo brzo određen i termin i mjesto.

Vjerojatno će to biti u Kaknju ili Lukavcu, a moguće i u Zenici. Odakle dobijemo najbolju ponudu, tu ćemo i odraditi pripreme za juniorke - najavio je Fatić.

Zbog pandemije koronavirusa, još nije obavljeno ni izvlačenje parova, odnosno grupa za EP za juniorke, koje će se igrati u dvije grupe s po šest selekcija.

Fatić je najavio da će, osim BiH i Hrvatske, kao domaćina, ostalih 10 selekcija-sudionica biti određeno po rejtingu, jer zbog pandemije nije bilo moguće odigrati sve kvalifikacijske turnire.

Potvrdu sudjelovanja, kazao je Fatić, očekuju od juniorskih reprezentacija Rusije, Italije, Turske, Srbije, Njemačke, Slovačke, Bugarske, Bjelorusije, Francuske i Poljske, čije su reprezentacije najbolje rangirane na listi CEV-a.

Zenički gradonačelnik Fuad Kasumović istakao je zadovoljstvo što će taj grad biti domaćin tako značajnih natjecanja.

-Iskreno se nadam da će i epidemiološka situacija biti povoljna pa da čak mogu prisustvovati i gledaoci. O tome će odlučivati epidemiolozi - istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je najavio da će Higijensko-epidemiološka služba tog grada poduzeti sve neophodne mjere da se spriječi eventualno širenje epidemije.

Fatić je najavio je kako će platforma Sportklub prenositi sve utakmice Europskog prvenstva za juniorke iz Zenice i Osijeka.

Sve ekipe-sudionice juniorskog EP-a, kao kvalifikacijskog turnira za EP za seniorke, bit će smještene u zeničkim hotelima.