Podijeli članak

Europski parlament na današnjoj je sjednici usvojio Rezoluciju o Srebrenici.

U debati prije glasanja najprije je pročitana izjava Europske komisije kojom se osuđuje genocid počinjen u Sebrenici prije 20 godina, koji je ostavio duboke rane kako u BiH, tako i u čitavoj Evropi, javlja N1.

U izjavi Europske komisije osuđuje se neusvajanje rezolucije o Srebrenici u New Yorku.

Tijekom jutrošnje rasprave EP-a o rezoluciji o Srebrenici o kojoj će zastupnici glasati kasnije danas, europski povjerenik za socijalna pitanja Ginter Etinger je u ime Europske komisije izrazio žaljenje zbog toga što je Rusija sinoć uložila veto u VS UN.

On je istaknuo da Komisija snažno podržava prijedlog rezolucije EP i da sve zemlje Zapadnog Balkana trebaju zajedno raditi na pomirenju i ostvarivanju europske perspektive.

Komisija će pomoći Bosni i Hercegovini i svim državama u regiji da se integriraju u EU i ostvare bolju budućnost za svoju djecu”, kazao je on.

Usuglašeni tekst Rezolucije 

U usuglašenom tekstu se podsjeća da se "oko 1.200 Srebreničana još vode kao nestali", te da su "na tisuće žena i djece deportirane, a mnoge žene su i silovane".

"Tragični događaji u Srebrenici ostavili su duboke emocionalne ožiljke i stvorili dugotrajne prepreke političkom pomirenju naroda BiH", navodi se u tekstu, u kojem se ističe i suodgovornost UN, koje "nisu ispunile mandat da zaštite stanovnike zaštićenih zona".

U prijedlogu rezolucije se najoštrije osuđuju i svi ostali zločini u ratu u bivšoj Jugoslaviji, a obiteljima žrtava se upućuju izrazi saučešća.

Također, ističe se i da se zločin poput onog u Srebrenici nikada ne smije ponoviti i da će Europski parlament učiniti sve što je u njegovoj moći da se ne ponovi, te se "odbija svako poricanje, relativizacija i neistinito tumačenje genocida".

Od političkih lidera u BiH traži se da "priznaju događaje iz prošlosti" i da zajedno rade da osiguraju bolju budućnost svim građanima, a od susjednih država, ali i vjerskih lidera, umjetnika, radnika u kulturi i predstavnika civilnog društva traži se da im u tome pomognu.

Europski parlament u dokumentu naglašava posvećenost EU europskoj perpektivi i pridruživanju BiH i svih država zapadnog Balkana, kao i važnost regionalne suradnje u tom procesu.

"Europski parlament potiče razvoj obrazovnih i kulturnih programa koji promoviraju razumijevanje uzroka takvih zlodjela i podižu svijest o potrebi održanja mira i promoviraju ljudska prava i međuvjersku toleranciju", navodi se u dokumentu, uz "posebnu podršku 'Majkama Srebrenice i Žepe' na podizanju svijesti i građenju osnova za pomirenje".