Podijeli članak

Četvero čelnika europskih ustanova, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Ursula von der Leyen i David Sassoli u zajedničkom pismu pozvali su zemlje članice da počnu pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i s Albanijom.
 
"Sjeverna Makedonija i Albanija su učinile ono što smo od njih zahtijevali", ističu Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, predsjednik u odlasku i novoizabrana predsjednica Europske komisije, Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća i David Sassoli, predsjednik Europskog parlamenta.
 
"EU je pred strateškom odlukom", ističu, dodajući da će početak pregovora biti "ispit sposobnosti Unije da ispuni svoja obećanja i gleda u budućnost", prenosi Hina.
 
"Mislimo da je došlo vrijeme za otvaranje pristupnih pregovora s dvjema zemljama" na Balkanu, zaključili su u pismu objavljenom prije europskog sastanka na vrhu 17. i 18. listopada.
 
Proces koče tri države
 
Većina zemalja članica je sklona tim pregovorima jer dvije zemlje kandidatkinje ispunjavaju sve uvjete, ali proces koče Francuska, Nizozemska i Danska. Sumnju su izrazili i neki u Njemačkoj.
 
Četiri zemlje srednje Europe, članice Višegradske skupine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, pružile su 12. rujna potporu Skoplju i Tirani u vezi s članstvom u EU.
 
EU je zatražio od Tirane da udvostruči napore u borbi s organiziranim kriminalom i s korupcijom, a Skoplje je pristalo promijeniti ime zemlje u Republika Sjeverna Makedonija kako bi izgladilo spor s Grčkom.