Podijeli članak

Priloženi dokumenti

U petak 28.9.2018. sa početkom u 17:00h u Mostar ponovo stiže Noć istraživača 2018!  Tradicionalno druženja na festivalu nauke i istraživanja se obilježava u preko 300 gradova širom Europe, a „LET'S STEAM! Stvarajmo nove prilike!“ je slogan pod kojim se manifestacija održava ove godine. 
 
Naša stvaralačka ekipa je ove godine posjetiteljima svih uzrasta u Mostaru pripremila bogate zabavne sadržaje, radionice, interaktivne eksperimente, projekcije, nagradne igre i priliku da se približite nau-ci i istraživanju i predstavite naučnim dostignuća i inovacijama.
 
Družit ćemo se u Sarajevu,  Banja Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Zenici, Konjicu, Trebinju i Brčkom. Dođite i pridružite se zajednici od preko milijun radoznalih ljudi koji istovremeno u jednoj noći slave znanost širom Europe! 
 
Ulaz na manifestaciju i svi sadržaji su besplatni za posjetitelje svih uzrasta. Ponesite samo osmijeh i beskrajno mnogo radoznalosti!
 
Europsku Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realiziraju konzorcij sačinjen od Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS), Udruženja BALKANFILM, Tidea d.o.o.Banja Lu-ka i Koledža ujedinjenoh svijeta u Mostaru (UWC Mostar)
 
Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća domaćih znanstvenika, inovatora i poduzetnika, te podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.
 
Stvarajmo nove prilike zajedno u najluđoj znanstvenoj noći! 
 
Pridružite nam se 28.septembra 2018. godine u devet gradova Bosne i Hercegovine od 17:00 sati!           
 
O Europskoj noći istraživača
 
Europska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakod-nevni život. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Europska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.
 
Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2017. godine održana u 342 grada širom Europe, u kojoj je sudjelovalo ukupno 2200 istraživača i preko milijun posjetitelja. 
 
„Europska noć istraživača“ se u Bosni i Hercegovini održava od 2012. godine.