Podijeli članak

Tagovi

Europska godina kulturne baštine u Mostaru će se 22. srpnja obilježiti svečanim programom te koncertom mostarskog Simfonijskog orkestara i Mladena Vojčića Tife na platou ispod Starog mosta, uoči 14. obljetnice završetka obnove Staroga mosta i upisa Mostara na UNESCO listu zaštićene svjetske kulturne baštine.

Koncert je poklon Grada Mostara svim građanima povodom obilježavanja ovih važnih obljetnica i ulaz je besplatan.

- Sinergija koja se dogodila kroz Forum 2024 rezultirala je FEstivalom NOve Mostarske ENergije (FENOMEN) i nakon 10 godina imali smo doček Nove godine na otvorenom. Festival se nastavlja i dobiva i svoje ljetno lice na platou ispod Starog mosta, a koncert će započeti u 21 sat - priopćili su organizatori te dodali da će Simfonijski orkestar sa solistima izvesti popularne domaće i strane hitove, a nakon toga nastupit će Tifa s bendom i prepoznatljivim rock repertoarom.

Dnevni program obilježavanja Europske godine kulturne baštine pod geslom "Gdje prošlost susreće budućnost" realizira se s mladim Mostarcima.  Tom prigodom planirana je radionica "Nasljeđe – prostor slobode" koja je koncipirana na način da dopušta svakom pojedincu izraziti shvaćanje, doživljaj i osjećaj o tome što za njih predstavlja kulturna baština.

Predviđena su tri paralelna programa - likovni, književni i zanatski, a voditelji radionica su profesionalci u tim oblastima.

U godinama nakon otvaranja obnovljenog Starog mosta i upisa Mostara na Listu UNESCO-a 23. srpnja je obilježavan otvaranjem novih rekonstruiranih objekata.

Tako je godinu dana nakon Starog mosta otvoren obnovljeni Lučki most, godinu iza toga otvoren je Muzej Stari most, ambijentalni muzej smješten u autohtoni prostor kule Tare i Labirinta, a deseta obljetnica završetka obnove mosta i stare gradske jezgre obilježena je otvaranjem suvremenog interpretacijskog muzeja smještenom u ambijentalnom prostoru Čerekovića dućana.

- Danas, 14 godina nakon otvaranja Starog mosta, u svjetlu kandidature Mostara za Europsku prijestolnicu kulture u godini koja je proglašena Europskom godinom svjetske baštine pod geslom 'Gdje prošlost susreće budućnost' želimo se zajedno s našim sugrađanima prisjetiti najljepšeg poslijeratnog događaja u Mostaru i kreirati ljepšu budućnost našega grada - poručuju organizatori.