Podijeli članak

Više gradova u Italiji u stanju je pripravnosti nakon što je Europu zahvatio topliinski val, javlja "Sky news". U Italiji je 31. srpnja temperatura u oko 14 gradova bila oko 40 stupnjeva Celzijevih.

Toplinski val očekuje se i u nekoliko drugih gradova na sjeveru uključujući Rim, Bolonju, Firencu, Torino i Veronu. Turisti i mještani Rima pokušavaju se rashladiti u hladu krošnji drveća, na javnim fontanama ili uz slatko osvježenje u formi sladoleda. Talijanski prognostičari kažu kako je ovaj vreli val stigao iz Afrike.

Temperatura u Španjolskoj prelazi 40 stupnjeva Celzijevih, požar je uništio velike površine na jugozapadu Francuske, a Britanci su masovno izašli na plaže.

U San Sebastijanu, gradu na sjeveru Španjolske, temperatura je 30. travnja dosegla 42 stupnja Celzijevih i to je najtopliji dan od kada je počelo vođenje evidencije 1955. godine. U gradu Palma, na ostrvu Majorka u Sredozemnom moru, ovaj tjedan temperatura je bila 40,6 stupnja Celzijevih. Španjolska meteorološka agencija Aemet priopćila je kako su u mnogim dijelovima zemlje temperature noću prave tropske.

Isti izvor navodi kako su usljed klimatskih promjena sve češći valovi vreline. Agencija napominje i to kako se udvostručio broj dana toplinskog vala od 1980-tih godina.

Na jugozapadu Francuske požar je 30. srpnja uništio oko 150 hektara borove šume, što je dovelo do masovne evakuacije. Žrtava nije bilo, a policija utvrđuje okolnosti izbijanja požara. U Britaniji je u petak temperatura bila 37 stupnja Celzijeva. Temperatura od 37,8 stupnjeva Celzijevih izmjerena je na zračnoj luci Heathrow, u zapadnom Londonu u petak i ovo je bio najtopliji dan u Britaniji ove godine.