Podijeli članak

Nakon terorističkih napada u Parizu ranije ovoga mjeseca, EU priprema niz mjera za borbu protiv terorizma, između ostalog i prijedlog sustavne kontrole putovnica pri ulasku u schengenski prostor i za državljane EU-a, što do sada nije bio slučaj te stroži nadzor vanjskih granica EU-a.
Naime, u Europskoj uniji su zabrinuti zbog nastojanja islamističkih terorističkih skupina da iskoriste zapadni Balkan kao odskočnu dasku za akcije u EU-u zbog čega je u planu razvijanje suradnje sa zemljama iz regije i oštrije kontrole na graničnim prijelazima.

Ovo je novinarima u Bruxellesu rekao visoki dužnosnik EU-a zadužen za terorizam koji je želio ostati anoniman, a koji je istaknuo da teroristi zloporabljuju viznu liberalizaciju koja vrijedi za sve građane u regiji, osim za one s Kosova. Prema njegovim riječima, islamistički ekstremisti koriste zapadni Balkan kao regrutnu bazu, ali i za krijumčarenje oružja preostalog iz ratova devedesetih k teritoriju EU-a, prenosi Dnevni list. 

Stoga će se pri ulasku u schengenski prostor sustavno pregledavati dokumenti svih putnika, državljana zemalja izvan EU-a, dok za europske građane postoje zasebne prometne trake i posebni šalteri na kojima nema sustavne, nego nasumične kontrole putnika.

Sigurnosna strategija
Sljedeći tjedan, 29. i 30. siječnja, u Rigi će se okupiti ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a na neformalnom sastanku, a razgovarat će o tome kako se suprotstaviti prijetnji terorizma. Ponovno će o tome razgovarati 9. veljače ministri vanjskih poslova, a čelnici EU-a na samitu 12. veljače.
Europska komisija je najavila da će u svibnju ove godine predstaviti prijedlog nove sigurnosne strategije za razdoblje 2015. – 2020. te da će ključni elementi te strategije biti prihvaćanje zakona o uporabi podataka o putnicima u zračnom prometu (PNR), zakon o zaštiti podataka i jačanje nadzora schengenskog prostora.
Koordinator EU-a za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove pripremio je za te sastanke niz prijedloga u dokumentu koji je procurio u javnost.

U tom dokumentu sam schengenski prostor se ne dovodi u pitanje, kao jedno od najvećih postignuća i vrijednosti EU-a, ali da bi to i ostao, mora se pojačati kontrola vanjskih granica. “Kako bi se sačuvao Schengen i istodobno visoka razina sigurnosti, kontrole na vanjskim granicama Schengena moraju biti pojačane. U tu svrhu, zemlje članice trebaju ekstenzivnije kontrolirati i provjeravati neke putnike na temelju objektivnih, konkretnih kriterija, koji će poštovati glatki prijelaz granice, temeljne slobode i sigurnosne zahtjeve”, kaže se u dokumentu.

Niz mjera
Gilles de Kerchove je u svom dokumentu predložio još niz mjera koje, između ostaloga, uključuju borbu protiv radikalizacije, posebice preko društvenih mreža, kako bi se detektirali i uklonili sadržaji koji pozivaju na terorizam. Također predlaže da se internetske tvrtke prisili da pomognu sigurnosnim službama da dešifriraju kodirane poruke elektroničke pošte. Jedna od mjera je i jačanje dijaloga s muslimanskim vjerskim vođama radi sprječavanja radikalizacije mladih.