Podijeli članak

Tagovi

EU pozdravlja izmjene  Ured Europske unije (EU), u suglasnosti sa šefovima misija zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini, pozdravio je današnje usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, čime se konačno omogućava održavanje lokalnih izbora u Mostaru, priopćeno je iz tog ureda.

Održavanje ovih izbora uvršteno je u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, navedeno je zajedničkoj izjavi europskih predstavnika.

- Usvajanje ovih izmjena i dopuna pokazuje da politički lideri i institucije u BiH mogu preuzeti odgovornost, postići kompromis i riješiti teška pitanja. Isti duh treba da vodi i buduće reformske napore na izbornoj reformi.

Kad je riječ o daljnjoj izbornoj reformi, šefovi misija EU podsjećaju na potrebu da se potpuno adresiraju ključni prioriteti iz Mišljenja kako bi Bosna i Hercegovina napredovala na putu ka pristupanju u EU. Također podsjećamo da ne treba poduzimati bilo kakve zakonodavne ili političke korake koji bi otežali provedbu sudske prakse Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i povezanih presuda Ustavnoga suda. Bosna i Hercegovina također treba provesti preporuke OSCE-a/ODIHR-a kako bi unaprijedila demokratski kvalitet izbornih procesa.

Na kraju, napominjemo da bi odlaganje usvajanja državnog proračuna za 2020. godinu od Parlamentarne skupštine BiH moglo imati implikacije na održavanje izbora, kako je najavljeno. Stoga pozivamo vlasti da odmah osiguraju potrebna sredstva za održavanje lokalnih izbora 2020. u cijeloj zemlji - naglasili su u zajedničkoj izjavi šefovi misija Europske unije u Bosni i Hercegovini.